Copii fără ocrotire parinteasca la excursia la gradina zoologică Chisinau

2 septembrie 2017

RELATAREA  2  SEPTEMBRIE  2017  

„Gânduri  bune cîte-am strâns

Si tot ce-am învățat

Copiilor sa dăm iubirea ce-o purtăm

Ce-i bun să le arătăm.

Ce zâmbet poate fi

Mai sincer, mai curat

Ce ochi știu a vorbi atît  de adevărat.

( text de Mihai Constantinescu)

Cu mult zîmbet și multă căldură în suflet a fost a doua zi de toamnă din viața copiilor fără ocrotire părintească din rl. Dondușeni.

           La 2 septembrie 2017 Direcția Asistență Socială și Protecție a Familiei Dondușeni cu susținerea președintelui raionului Dondușeni Dl Victor Chiriac și vice-președintele r-lui Dondușeni Dl Valeriu Casapu, dna Ruban Lilia; dl Ion Răilean; dna Tamara Laiu; dna Mariana Puiu; dl Vladislav Haețchi; dna Lidia Macinschi; dl Chiriac Alexei; dl Jitari Pavel; dl Lisnic Ghenadie; Biserica Sf Nicolae or. Dondușeni; Episcopia de Edineț și Briceni; Î.I ”Cristol Scutaru”; Î.I Alexandru Navroțchi,  a organizat o zi  ce va  rămîne pentru totdeauna în sufletul copiiilor din Serviciul de Asistență Parentală Profesionistă și Centrul de plasament ”Casa Rebeca„  A.O. Concordia.

Pentru a încheea cu brio vacanța de vară și pentru a deschide cu bună dispoziție începutul anului de studiu, copiii în număr de 36 au vizitat întreprinderea municipală ”Grădina zoologică” din Mun. Chișinău.

Acest grup bine echipat a fost însoțit de Lisnic Dimitrii – colaborator de poliție, Uncu Ala și Burcenco Rodica – asistent medical și asistent parental profesionist, Brînză Serghei – asistent parental profesionist, Teslari Ludmila părinte-educator, Goncearov Antonina – manager A.O. Concordia „Casa Rebeca„ precum și colaboratorii DASPF Dondușeni Șargu Marcel, Mamaliga Ana, Meaun Natalia .

Călătoria a început din zori, pentru cei de prin sate chiar la 5 dimineața și cu toții am pornit la drum la 6 dimineața din or. Dondușeni.

În drum spre ”Grădin zoologică” unii micuți de 3/4 anișori mai continuau somnul dulce, alții însă erau foarte curioși, admirau și se minunau de peizajurile încîntătoare de pe meleagurile noastre, codrii Moldovei scăldați în razele gingașe ale dimineții și cîmpiile învelite de aburii pămîntului. Toți  întrebau cu nerăbdare ” cît mai este, cînd ajungem”, apoi  au exclamat entuziasmul ” iată intrăm în Chișinău”?!  Pentru majoritatea copiilor era pentru prima oară cînd vizitau Capitala Moldovei, copiii care au mai fost spuneau cu mîndrie ”și eu am fost pe aici”!   

Copiii își expuneau părerile, ce tipuri de animale și păsări pot fi la ”Grădina Zoologică”, alții spuneau ce ar dori să vadă.

Cît ai clipi am fost la ”Grădina Zoologică”, unde directorul Dl Alexei Hanțațuc, a permis accesul gratuit atît copiilor cît și însoțitorilor.

Cu multă nerăbdare chiar și unii din maturi fiind pentru prima dată într-o așa vizită, mai că nu mergeau , dar zburau pentru a cunoaște lumea minunată din diferite colțuri ale planetei.

La intrare în ”Grădină” ne-a întîlnit regele animalelor – leul, vecinii săi erau panterele după care urmau alte feline din familia acestora.

Mergînd pe traseul bine amenajat am întîlnit  sus vulturii care analizau  atent curiozitatea noastră. 

Ca un cor de maeștri ne-au salutat sutele de papagali, care ne-au ademenit cu frumusețea și diversitatea culorilor.

La mult zîmbet ne-au provocat maimuțelele, ele ne salutau în limba lor și ne arătau cu cîtă dibăcie își prepară gustărica.

Ursul cînd a auzit atît de multe glasuri zglobii a început să defileze, ca și cum ar fi vrut să ne arate măreția sa.

În continuare ni s-a bucurat privirea și sufletul de frumoasele zebre, lupii înțelepți, vulpi șirete, fazani de aur , lebede, bîtlani , struți, cămile și foarte entuziasmați au fost copii de poney, probabil pentrucă vedeau acești căluți micuți și drăguți ca și ei și îi puteau privi la ceeaș înălțime. Mulți băieți curajoși și-au împlinit visul cînd au văzut șarpii.

Să povestim toate cîte au văzut, au admirat și s-au încîntat copii nu ar ajunge nici ”o  mie și una de nopți”, încă multe, multe și diverse specii de păsări și animale au uimit prin minunăția lor.

La un popas în mijlocul ”Grădinii”, copii au savurat dulceața unei înghețate și în dependență de vîrsă s-au distra la diferite atracțioane.

Priveliștea era atît de încîntătoare încît nici nu am observat cum au zburat orele și trebuia

să salutăm personalul ”Grădinii Zoologice”, care ne-a întîlnit și ne-a deservit cu multă atenție și bunătate. 

Copiii deacum își făcuseră cîte un prieten din lumea celor mai mici ca noi, fiecare după caracterul său. Tot grupul a fost furat de acea atmosferă, de am și uitat  că după acea poartă minunată ne așteptă drumul spre casă.

Cu tristețe în suflet, dar cu dorința de a reveni am spus tuturor de la ”Grădina Zoologică” – ” rămîneți cu bine și așteptați-ne, de curînd”, căci cu sufletul și imaginația vom reveni cu toții în fiecare zi la acele splendori ale lumii.

Cu valiza plină de emoții am pornit spre casă, dar fiind cu energia c-am irosită am oprit la un popas în apropierea Orheiului, unde copii și-au luat forțe noi cu un prînz gustos.

A fost o zi fără cuvinte, trăirile din ochii copiilor sunt greu de descris. O zi creată din cel mai adevărat zîmbet, cu cea mai inocentă privire și cea mai sinceră bucurie.

Să fie toul cum a fost , au contribuit multe persoane cu suflet mare, care nu au uitat să mai fie copii, să înțeleagă visurile și dorințele. Plecăm genunchii inimii în fața blîndeții  și bunătății voastre.

Pentru tot ce a fost de neuitat, pentru speranța și nădejdea dăruită acestor copii vă  mulțumim  suflet !