Consiliul Raional Dondușeni, gazdă a ședinței Consiliului de Elevi
29 martie 2017
Un nou început, o nouă experiență de neuitat pentru structura de autoconducere școlară din raion, CONSILIUL DE ELEVI,oaspeții în CONSILIUL RAIONAL DONDUȘENI.
La data de 29 martie 2017, în sala de protocol, Consiliul Raional Dondușeni a avut loc ședința Președinților Consiliilor de Elevi, care a avut ca obiective: formarea atitudinii conștiente în vedere prevenirii hărțuirii online și pericolul jocurilor virtuale, propagarea acțiunilor de voluntariat în comunitate.
Elevii au fost onorați de prezența vicepreședintelui raionului Dondușeni, d- l Valeriu Casapu, care le-a adus un mesaj cât se poate de incitant, optimist și deosebit, încurajându-i la o implicare activă în viața comunității, la mai multă siguranță și prudență în mediul online, la promovarea activităților de voluntariat.Asemeni unui cadru didactic, vicepreședintele a oferit consiliere copiilor, le-a adresat întrebări și s-a integrat în activitate de la egal la egal.
La activitate a fost prezentă șefa OLSDÎ Dondușeni, d-na Nina Juraveț. D-ei a subliniat în discursul său că este foarte important ca elevii să conștientizeze pericolul implicării în jocurile virtuale și prietenia cu persoanele necunoscute. D-na Juraveț i-a chemat pe elevi să-i activizeze pe colegii lor la promovarea unui mod de viață sănătos și a imaginii instituțiilor din care provin.
Activitatea a fost una reușită, deoarece a avut parte de moderatori profesioniști ca: Serdeşniuc Cristian, președintele AO „Speranţa Donduşeni”,Suhalitca Eugenia, șef adjunct OLSDÎ Dondușeni, Heiu Tatiana (membru ONG), Bujag Nelea, Liogchii Cristina, Bîcicov Tatiana, psihopedagogi SAP Donduşeni, Dabija Tatiana, vicepreședinte AO „Speranţa Donduşeni”.
Agenda de lucru a fost una plină și a prezentat subiecte de interes pentru elevi, aceștea recepționând o multitudine de informații: cum trebuie să procedeze atunci când navighează pe internet, care sunt avantajele și dezavantajele internetului, cum să evite hărțuirea online, să nu practice jocurile virtuale și cum să depășească anumite probleme individuale.
Toți președinții au fost dornici de a participa în discuții cu oaspeții și moderatorii atelierului. A fost evident că elevii sunt atrași de tehnologiile informaționale, cunosc diverse surse de internet, rețele de socializare, programe și că comunicarea online este foarte importantă pentru ei.
Tînăra generație prezentă la ședință a primit sfaturi cum să-și ocupe util timpul liber promovând sportul, excursiile, ajutând oamenii în etate etc.
Cu o deosebită pregnanţă, pe parcursul activităţilor atelierelor teoretico-practice, s-au impus mai mulţi Preşedinţi CE. La rândul lor, după activitate aceştia ne-au relatat următoarele:
-
Botezatu Alina (Liceul Teoretic „Prometeu” s. Baraboi): „Astfel de activităţi sunt foarte importante pentru noi, deoarece ne motivează spre crearea lucrurilor frumoase la noi în şcoală. Sunt nişte idei pe care le vom pune, neapărat, în practică. Suntem solidari cu fiecare idee expusă de către moderatorii atelierelor, iar datoria noastră constă în receptivitatea noastră, în spiritul de voluntar activ, în promovarea bunelor practici, astfel încât să contribuim la sporirea imaginii societăţii noastre”.
-
Istrati Nicoleta (Gimnaziul „Constantin Negruzzi”, s. Tîrnova): „Sunt mândră că fac parte din marea familie a CE din raion.
Am toată încrederea că, pentru viitor, ne vom întâlni mai des, pentru că am învăţat lucruri frumoase, iar unele probleme trebuie revăzute şi rediscutate în fiecare şcoală, clasă, grup de prieteni, familie. Noi trebuie să popularizăm activitatea de voluntariat în beneficiul comuniunii noastre școlare”.
-
Bordian Marcela (Liceul Teoretic „Alexei Mateevici”): „Activitatea de azi a fost una fructuoasă, plină de sens şi de adevăr. Am rămas sensibilizaţi de discuţiile dirijate şi de subiectele abordate. Suntem cei care vom merge în şcolile noastre şi vom propaga o activitate interactivă informaţională şi educativă, cu nădejdea de a fi aproape de colegii noştri care au nevoie de ajutor”.
-
Arion Valeria (Gimnaziul s. Crişcăuţi): „Astăzi încă o dată m-am convins că lucrurile frumoase se fac doar în echipă, iar aici am cunoscut o echipă puternică, o echipă cu care sperăm să contribuim la schimbarea noastră”.
Credem că nu va fi ultima activitate de așa gen, care să impulsioneze la maxim elevii pentru a-și manifesta în viața cotidiană spiritul civic în comunitate și responsabilitatea față de viața și comportamentul lor.
Membrii ONG-ului ”Speranța Dondușeni” au fost impresionați de propunererea d-lui vicepreședinte de a organiza forumul tinerilor, care va pune în dezbateri problemele actuale ale tinerilor din raion, precum și desfășurarea activităților cu tematica respectivă în toate instituțiile de învățământ din raion.
Este o deschidere a unei colaborări frumoase, care este foarte necesară la moment.
COJOCARU Natalia,
Şef SMCFM OLSDÎ Donduşeni,
coordonator AO „Speranţa Donduşeni”
PS. Avînd în vedere că la ședința organizată au participat cei mai ingenioși elevi, aceștea au fost decernați cu diplome de titlul onorific ”Voluntar de excelență”.
Tweet