Atenţie! Protejaţi cardul de fraude!

16 februarie 2023

Astăzi, 16 februarie, cu suportul Centrului mobil de prevenire, poliția din Dondușeni a desfășurat măsuri de informare a cetățenilor despre regulile simple de siguranță proprie și a bunurilor personale, astfel fiind prevenite infracțiuni precum: pungășiile, furturile din locuințe și furturile din automobile, înșelăciunile și altele.

În context, Inspectoratul de Poliție Dondușeni repetat vine în atenţia deţinătorilor de card cu privire la riscul de fraude. În ultima prioadă se atestă o creștere a tentativelor de înşelăciune pe Internet şi telefon cu utilizarea cardurilor de plată. Răufăcătorii profită de necompetenţa deţinătorilor de card şi obţin prin înşelaciune utilizând telefonul sau internet unele date personale sau confidenţiale.

#ATENŢIE deţinătorii de card pot primi mesaje precum că au câştigat la o loterie, ar putea primi un credit la condiţii foarte avantajoase, o donaţie de bani ş.a, pentru care este necesar să facă un transfer de mijloace băneşti sau să livreze datele personale sau confidenţiale. Infractorii folosesc acest tip de atac pentru a păcăli deţinătorii cardurilor şi a-i convinge să-şi divulge informaţiile personale.

#ATENŢIE colaboratorul Băncii nici într-un caz nu va cere datele cardului Dvs., codul PIN al cardului, codul din SMS primit de Dvs. pe nr. de telefon

Nu uitaţi că pentru orice transfer de bani de pe cardul Dvs. bancar, persoana care efectuează transferul are nevoie doar de numărul cardului Dvs. Nu comunicaţi nimănui codul #CVV2CVC2, precum şi parolă de unică folosinţă recepţionată de Dvs. prin SMS sau e-mail de la bancă emitentă a cardului.

Vă sfătuim să nu daţi curs unor astfel de solicitări şi să nu accesaţi site-uri recomandate, pentru că s-ar putea să fie false, iar dacă introduceţi datele cardului acolo, riscaţi să vi se fure şi să rămâneţi fără banii de pe card.

Evitaţi accesarea linkurilor suspecte aflate în e-mailuri, reţele de socializare, programe de transmitere a mesajelor instant, mai ales în cazurile în care se solicită introducerea datelor personale sau a informaţiilor de pe card.

Fiţi vigilenţi şi protejaţi-vă banii şi datele personale.

În cazul în care suspectaţi că aţi fost victima unei înşelătorii, contactaţi imediat Serviciul Suport 24/24 de pe verso-ul cardului şi solicitaţi blocarea cardului de plată sau sesizați #Poliția la numărul unic de urgență 112.