Ziua Bibliotecarului

23 aprilie 2018

Pe 23 aprilie , în incinta Casei Raionale de Cultură Dondușeni, a avut loc ședința festivă dedicată Zilei Bibliotecarului în Republica Moldova.

Această zi este importantă pentru toată lumea, or nu în zadar spunea Miron Costin ,,Nu este alta mai frumoasă și mai de folos zabavă decât cetitul cărților,,..

Evenimentul a fost organizat și desfășurat sub egida Consiliului Raional și a  Direcției Educație, Cultură și Turism,  au participat președintele raionului dl.Vadim Lesnic, deputatul în Parlamentul Republicii Moldova dl.Iurie Chiorescu, vicepreședintele raionului dl.Valeriu Casapu, bibliotecarii Bibliotecilor Publice și Bibliotecilor școlare din raion, reprezentații sindecatelor de ramură.

La adresa bibliotecarilor au fost spuse  cuvinte frumoase de  felicităre  cu ocazia Zilei profesionale și li s-a dorit multă sănătate pentru a reuși să-și desfășoare eficient activitatea.

Președintele raionului a remarcat că necesită  stringent de a recunoaște rolul bibliotecarului în societatea modernă pentru că cartea trebuie să concureze cu gadget-urile și cărțile electronice. S-a referit la salariile mici cu speranța că ele vor crește. A promis că va contribui la  renovarea Bibliotecii Publice Dondușeni pe parcursul anului  curent ca la următoarea sărbătoare profesională a bibliotecarului să avem surprize deosebite .

Deputatul în Parlamentul RM dl. Iurie Chiorescu a vorbit despre farmecul și mirosul miraculos al cărților, necesitattea de a cumpăra cărți, de a dărui cărți, a împărtășit chiar amintirea precum că a visat de mic să devină biblotecar și a accentuat  că va contribui la abordarea problemei de majorare a salariilor, va interveni cu dotări a bibliotecilor cu loturi de carte.

Șeful Secției Cultură dl. Ion Țurcan s-a referit la istețimea , deșteptăciunea și intelegența utilizătorilor de carte.

În același context, o frumoasă alocuțiune a rostit și dna Bujag Angela, care a constatat că profesia de bibliotecar este una foarte veche, dar foarte importantă și actuală în prezent.

Președintele raionului a înmânat Diplome de merit celor mai activi bibliotecari din raion: Bacalîm Ala, Biblioteca Publică Moșana; Bețivu Ala, Biblioteca Școlară Baraboi; Cervatiuc Maria, Biblioteca Școlară Cernoleuca; Coțofană Natalia, Biblioteca Publică Corbu; Cudalbă Elena, Biblioteca Publică Elizavetovca; Donici Galina, Biblioteca Școlară Sudarca; Eșanu Elena, Biblioteca Școlară Țaul; Loghin Zinaida, Biblioteca Publică Dondușeni; Văzdăuțan Valeriu, Biblioteca Școlară Tîrnova; Vrîncean Maria, Biblioteca Publică Cernoleuca; Dolghier Svetlana, specialist principal pe bilioteci, patrimoniu și muzee din cadrul Secției Cultură.

Din numele Sindicatului a fost distinsă dna Criminschi Valentina, Biblioteca Publică Dondușeni.

Artiștii amatori au prezentat un mic concert  pentru cei prezenți.

În unison cu UNESCO din acărui inițiativă sărbătorim Ziua Mondială a cărții și a dreptului de autor, noi, colaboratorii Ziarului Nostru dorim tuturor oamenilor promovarea lecturii, protecția dreptului intelectual și prosperitate biblotecilor și  bibliotecarilor.

În această zi sa ne dăruim unul altuia câte o carte, iar copiilor bibloteci întregi.

 

 

Secția Administrație Publică