VIZITA DE LUCRU  A GUVERNULUI ÎN TERITORIU

18 mai 2018

Astăzi 18 mai, la Dondușeni , s-a aflat într-o vizită de lucru dl. Liviu Volconovici, Ministru al   Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Programul de vizită a inclus mai multe etape.

Din ele:

  • ședința în plen desfășurată în incinta consiliului raional cu participarea șefilor serviciilor desconcentrate și descentralizate din teritoriu, agenți economici, primari de localități, precum și alte persoane interesate;
  • audiența cetățenilor;
  • vizita de lucru la Centrul de Excelență în Horticultură și a Parcului Dendrologi din s. Țaul;
  • vizită la  Agro,, SRL  ,,Climăuțanul,,.

La ședința în plen, dl. Volconovici a vorbit despre rezultatele muncii desfășurate în cadrul ministerului, despre Fondurile  de finanțare  în agricultură, despre o serie de probleme ce țin de domeniu , precum irigarea și căile de folosire a apelor subterane, calitatea apei.

Detaliat, a menționat dl. ministru, felul cum putem asigura durabilitate în agricultură și dezvoltare prin aprofundarea studiilor la Universitatea Agrară, despre perspectiva de deschidere a două grupe cu instruire în limba rusă și despre schimbul de studenți cu Republica România.

O problemă serioasă , după cum menționează ministrul, constituie migrarea studenților , mai ales în România, ceea ce duce la pierderea anuală a unei universități  din RM.

A fost menționat, în discursul , și felul cum au fost valorificați banii din proiecte pentru anul 2017 și care vor fi alocațiile pentru 2018-2020.

Dl. Tudor Sârbu, directorul SRL   ,, Avicola ,, Târnova a adresat întrebarea ce ține de TVA și protecția producătorului autohton. (8%  și respectiv 20%), întrebarea vehiculată pe parcursul a  mai multor ani , dar nesoluționată până în prezent.

Dl. Volconovici a promis abordarea acestiu subiect în cadrul ședințelor Guvernului RM.

Dl. Gangal, DRSA Dondușeni, a întrebat referitor la înmatricularea la facultățile agricole a absolvenților colegiilor fără studii de bacalaureat, răspuns afirmativ din partea dl. ministru.

Au urmat apoi audiența cetățenilor și vizitele respective la punctele menționate în agendă.