ȘTAFETA GLOBALĂ A PĂCII LA DONDUȘENI

29 mai 2018

Astăzi 29 mai, raionul Dondușeni a fost traversat de alergătorii Cursei Globale a Păcii, Peace Run sau Alergare pentru Pace, o cursă care a traversat deja 150 de țări.

Fondatorul acestei ștafete Sri Chinmoy spunea: ,,Peace Run este modalitatea noastră de a spune că Pacea trebuie să înceapă în inima fiecăruia dintre noi și că numai depășind barierele care ne separă de partea noastră mai bună,precum și de ceilalți, lumea noastră va deveni o adevărată Casă-Unitate.

A ține în mână torța  pentru Pace , înseamnă a face un pas spre o lume mai bună.

Ruta europeană 2018:

Start: Sofia , Bulgaria, Munich, Vienna, Praga, Berlin, Caliningrad, Oslo, Amsterdam, Londra.

Finiș: Lisabona, Portugalia.

Ruta Republica Moldova:

Sculeni- Ungheni- Nisporeni

Nisporeni-Călărași-Telenești

Telenești-sângerei-Bălți-Drochia

Drochia-Dondușeni-Ocnița-Briceni

Briceni-Rosoșani

De ce anume alergatului i-a revenit menirea de a uni oamenii. Poate că există un mister al omului venit din istorie de a tinde spre alergare, noi , oamenii suntem unicile mamifere care eliminăm căldura prin transpirație, celelalte fac acest lucru prin respirație.

Și mai există ceva,  în America de Nord , izolați de  cel mai sălbatic relief, indienii Tarahumara , populație solitară din Canionul  Cuprului , Mexic , sunt purtătorii unei arte pirdute de a alerga desculț  sute de kilometri fără a obosi, având chiar și mai mult de 80 de ani. Despre aceasta scrie  Cristopher McDougall în cartea ,, Născuți pentru a alerga,,. Important este că acești oameni nu știu de boală, sânt imuni la boli și conflicte, ceea ce nu putem spune despre civilizația încălțată în pantofi speciali.

Nu înzadar  Nike  a creat o soluţie acolo  unde nu exista o problemă şi   cum a ajuns o companie care face bani din pantofi să aibă sloganul “Aleargădesculţ!”

Nu este un îndemn de a alerga desculț, este unul de a fi om, de a  susține unii pe alții, de a alege un mod de viață sănătos.