Sesiunea de formare pentru profesorii de limba franceză,

24 noiembrie 2017

În data de 24 noiembrie 2017, în incinta LT „Alexei Mateevici” Dondușeni s-a desfășurat sesiunea de formare pentru profesorii de limba franceză, activitate inclusă în Programul Anului Limbilor Europene în Republica Moldova, organizată sub egida Ambasadei Franței în Republica Moldova.

Deschiderea oficială a seminarului a fost realizată în prezența invitaților de onoare dl Serge CASSERI, Prim Consilier al Ambasadei Franței, dna Anna BONDARENCO, Președinte de onoare a APFM, dna Claudia VIȘAN, responsabil de proiecte AUF, dl Valeriu CASAPU, vicepreședintele raionului Dondușeni.

Dna Nina JURAVEȚ, șeful Direcției Învățământ, a remarcat importanța unui astfel de eveniment pentru comunitatea cadrelor didactice din raion și beneficiile formării în teritoriu.

Cu un mesaj emoționant s-a adresat publicului dna Anna BONDARENCO, originară de pe aceste meleaguri. Dumneaei a menționat importanța pe care o are școala și, în special, profesorul în crearea personalității elevului, precum și responsabilitatea pe care acești actori educaționali o poartă față de reușita socială a acestora.

Deși destinat cadrelor didactice, elevii au avut parte și ei de acel arsenal de cunoștințe și competențe deținute de formatori.

În cadrul atelierului de descuții cu elevii, dl Serge CASSERI a întreținut un dialog interesant care a scos în evidență probleme și interese ale elevilor, și, totodată, competențele acestora de ași exprima gândul în limba franceză.

Emoțiile și satisfacția au favorizat o atmosferă de neuitat, inclusiv și pozele făcute, în special, pentru eternitate.

Anterior discuțiilor, elevii au prezentat un minispectacol de dans și poezie.

După cum afirma ambasadorul Franței în Republica Moldova, Excelența sa dl Pascal VAGOGNE în cadrul activității de lansare a Anului Limbilor Europene: „Să înveți o limbă, înseamnă să îmbini utilul cu plăcutul, iar să vorbești o limbă înseamnă să împărtășești o experiență și o dragoste”.

Profesorii au beneficiat de formare la două aspecte importante:

  • Enseigner et apprendre avec TV 5;

  • Le contenu conceptuel de l’action et la méthode actionnelle de l’enseignement des langues étrangères.

Beneficiile seminarului au fost trecute în revistă de cadrele didactice participante.

Dnele Sv. Burcatîi, Diana Cioinac, Valentina Tverdohleb au vorbit despre frumusețea limbii franceze, despre efortul pe care-l face astăzi profesorul pentru a motiva elevul în promovarea limbii franceze, despre necesități de intervenție pe curricula, în special a celei opționale, pe necesitate de manual și conținuturi actuale, pe TIC implementate.

Dl Serge CASSERI, Prim Consilier al Ambasadei Franței  a apreciat pozitiv prestația elevilor precum și aportul cadrelor didactice la asigurarea calității procesului educațional și a dezvoltării competențelor specifice ale elevilor la Limba franceză.

Consiliul rational Dondușeni în persoana domnului președinte Victor CHIRIAC, Organul de specialitate în domeniul învățământului, șef Direcție Învățământ Nina JURAVEȚ, aduc sincere mulțumiri dl ambassador Pascal VAGOGNE, dl Serge CASSERI, pentru susținerea și desfășurarea unei astfel de activități.

Mulțumiri doamnelor Anna BONDARENCO și Claudia VIȘAN pentru măiestria de care dau dovadă în promovarea noilor tehnologii, noilor metodologii de lucru cu manualul, de perfecțiunea pronunției în limba franceză, de înaltă cultură și ținută civică care transversează mediul școlar și cel academic, de frumusețea spirituală a domniilor lor, de competențele și toleranța manifestată.