Ședința extraordinară a Comisiei pentru Situații Excepționale a raionului Dondușeni din 07.10.2020

7 octombrie 2020

     În legătură cu agravarea situației COVID-19 în raionul Dondușeni, la data de 07.10.2020 în incinta Consiliului raional Dondușeni s-a convocat ședința extraordinară a Comisiei pentru Situații Excepționale a raionului.

     În cadrul ședinței s-a examinat chestiunea ,,Cu privire la evoluția situației epidemiologice a infecției COVID-19 în raion,,.

     Ședința a fost prezidată de către președintele CSE a raionului, președintele raionului dl.Valentin Cebotari

     La finele ședinței a fost luată următoarea decizie:

 1. Începând cu 07 octombrie 2020 până la data de 15.10.20 inclusiv, Instituția Publică Liceul Teoretic „Gaudeamus” or. Dondușeni va activa în regim on-line, cu posibilitatea de revizuire a termenului dat în funcția de evoluția situației epidemiologice.
 2. Se înăspresc măsurile de prevenire și control a infecției COVID-19 cu atenționarea agenților economici, unități comerciale cu amănuntul toate persoanele juridice de drept public și de drept privat ce își desfășoară activitatea în teritoriul raionului Dondușeni indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare asupra efectuării termometriei obligătorie la întrare în unitate / instituție a fiecărui vizitator / cumpărător, cu interzicerea accesului a persoanelor cu stare febrilă și informarea despre necesitatea consultării la medicul de familie.
 3. Se vor convoca ședințe extraordinare de către APL de nivelul I cu revizuirea măsurilor de prevenire și control a infecției COVID-19, cu informarea Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a raionului Dondușeni despre măsurile intreprinse în 24 de ore.
 4. Se instituie echipe mobile constituite din reprezentanții Inspectoratului de Poliție (Șmeliov V., Gașper, Ganziuc V.), Subdiviziunea teritorială Siguranța alimentelor(Gangal V.), Centrul de Sănătate Publică Edineț (Dondușeni) (A.Luca), reprezentanții APL(A.Pcela) cu dreptul de verificare respectării a măsurilor de prevenire și control a infecției COVID -19 de către agenții economici, unități comerciale cu amănuntul toate persoanele juridice de drept public și drept privat ce își desfășoară activitatea în teritoriul raionului Dondușeni indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare.
 5. Se solicită autorităţilor din domeniul ordinii publice să continue supravegherea respectării de către persoanele fizice şi juridice a măsurilor de prevenire şi control a infecţiei COVID-19.
 6. Primarul de or.Dondușeni, dl.Beliciug I. prin intermediul CSE locale va intensifica lucrul de prevenire a morbidității cu COVID-19, luând în considerație faptului procentului ridicat de îmbolnăviri recente din oraș.
 7. Dna Gigoriev, șefa Direcției Educație Dondușeni va responsabiliza suplimentar managerii instituțiilor de învățământ, profesorii, elevii, lucrătorii medicali din instituțiile respective pentru a preveni focarul.
 8. IMSP Spitalul Raional Dondușeni (Gorin) va ține la control strict starea sănătății bolnavilor internați în deosebi celor afectați de mai multe maladii pentru tratament intensiv.
 9. IMSP CS Dondușeni (Celac A.), IMSP CS Țaul (Leonteac T.) vor efectua întruniri extraordinare cu lucrătorii CMF și vor difuza în mase regulile de securitate COVID -19.
 10. Se pune în sarcina Administratorului SRL ,,Dond-servicii,, dl.Mamciuc Anatolie executarea Regulamentului intern cu trimitere la Hotărârile și Deciziile pe perioada de pandemie cu aducerea la cunoștința tuturor persoanelor implicate în dirijarea activității de zi-de zi a Pieții.
 11. Se recomandă reprezentanţilor mass-media de a informa publicul despre necesitatea respectării stricte a măsurilor de prevenire şi control a infecţiei COVID19.
 12. Nerespectarea prevederilor/măsurilor stabilite de Comisia pentru Situații Excepționale a raionului, constituie pericol pentru sănătatea publică și va servi temei de tragere la răspândirea contravențională și/sau penală a persoanelor vinovate.