Ședința cu șoferii autobuselor școlare ce transportează copiii spre școlile de circumscripție

4 ianuarie 2018

La data de 4 ianuarie 2018 în incinta Consiliului Raional Dondușeni, Direcția Învățământ în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție a desfășurat ședința cu șoferii autobuselor școlare ce transportează copiii spre școlile de circumscripție. Moderatori ai ședinței au fost dnl Sobolschi S., specialist superior auto de stat al serviciului supraveghere tehnică și accidente rutiere al IP Dondușeni, Chiviriga A, specialist principal al DÎ, responsabil de transportarea copiilor.

În cadrul ședinței au fost totalizate activitățile de transportare a elevilor în anul 2017, menționându-se siguranţa şi securitatea vieţii şi şănătăţii acestora pe traseu. Pe parcursul anului autobusele școlare n-au avut accidente sau alte situații care ar pune în pericol copii.

Discuția s-a axat pe dimensiunea îndeplinirii prevederilor HG nr.903 din 30 octombrie 2014, ce reglementează modul de transportare a copiilor spre școlile de circumscripție, atenționând șoferii privitor la respectarea  regulilor de circulaţie.

Au fost verificate autobusele și s-a determinat că starea tehnică a lor este bună, însă specialistul IP recomandă dotarea cu sisteme GPS și camere-video interioare în scopul îmbunătățirii transportării în siguranță. Deasemenea a fost verificată și documentația necesară pe care trebuie să o dețină șoferul. S-a constatat că actele sunt în regulă, dar este necesar de elaborat traseul parcurs de autobuse cu indicarea stațiilor.

Șoferii au primit indicațiile de rigoare privind:

– respectarea regulilor de transportare în siguranță a elevilor în perioada imediat următoare;

-îmbarcarea, deplasarea și debarcarea elevilor;

– respectarea strictă a regulilor de transportare a copiilor conform numărului de locuri din autobus;

– respectarea cerințelor față de starea de funcționare a acestora;

-respectarea regulilor de circulație rutieră.

Moderatorii au dorit şoferilor un an nou fără incidente şi accidente, siguranţă la trafic, maximă responsabilitate şi cale verde pentru toată lumea bună.