Sănătatea populației unei țări este cea mai importantă investiție.

9 august 2019

Recent, în incinta Consiliului raional a fost petrecută o ședință lărgită, cu  privire la campania națională ,,Un doctor pentru tine,, desfășurarea screening-ului prin radiografia pulmonară pentru anul 2019., moderată de vicepreședintele raionului Valeriu CASAPU.

În cadrul ședinței au participat primarii localităților din raion, șefii instituțiilor medico-sanitare publice Centre de Sănătate și reprezentanții IP Dondușeni.

Participanții la ședință au fost familiarizați cu Ordinul nr.1605 din 28.12.2018 al MSMPS al RM; cu contingentele ce urmează a fi examinate; cu graficul deplasării instalațiilor radiologice mobile în raionul Dondușeni.

Conform graficului, în raionul Dondușeni, campania națională ,,Un doctor pentru tine,, se va desfășura în perioada 04 – 27 septembrie 2019.

Radiografia pulmonara (toracica) este cea mai frecventa examinare radiologica. O radiografie toracica ofera imagini ale inimii, plamanilor, cailor respiratorii, vaselor de sange, coloanei vertebrale si peretilor toracici. Aceasta poate dezvalui prezenta lichidului sau a aerului in plamani.
Radiografia este un test medical neinvaziv, care ajuta medicii sa diagnosticheze si sa trateze afectiuni medicale.
Pentru că radiografia pulmonară este rapidă şi uşoară, este foarte utilă şi în cazuri de urgenţă. Este un test care nu implică durere.
O radiografie pulmonară nu necesită o pregătire specială prealabilă.
Printre afectiunile depistate se numara:
– pneumonie;
– insuficienta cardiaca si alte probleme cardiace;
– emfizem pulmonar;
– fibroza chistica;
– cancer la plamani;
– pozitionarea dispozitivelor medicale;
– acumularea de lichid sau aer in plamani (pneumotorax).
Când trebuie făcută:
Dacă ești fumător înrăit, iar activităţile obişnuite pe care le faci zi de zi, dar mai ales respiraţia, devin dificile, mergi la un consult. Medicul va recomanda şi o radiografie pulmonară, dacă va considera că este nevoie.
De asemenea, analiza este recomandată celor care au simptome precum dureri la nivel toracic, tuse și febră persistente.
O radiografie toracica este de obicei primul test de imagistica folosit pentru a ajuta la diagnosticarea cauzei simptomelor, precum:
– dificultati de respiratie;
– tuse;
– dureri toracice;

Secția Administrație Publică