Respectarea drepturilor copiilor , obiectiv prioritar al OLSDÎ Dondușeni

27 aprilie 2017

Copiii din lumea întreagă au dreptul la supravieţuire, la dezvoltare la un potenţial maxim, la protecţie împotriva oricărei influenţe negative, abuz şi exploatare şi la participare deplină la viaţa familială, culturală şi socială. De asemenea, adulții au responsabilități și obligații pentru a se asigura că drepturile tuturor copiilor sunt respectate.

În acest context, OLSDÎ Dondușeni a organizat Turnamentul Raional al Drepturilor Copiilor , la care au participat 40 elevi din instituțiile de învățământ general din raion.Probele au fost stabilite de Comisia de concurs, în conformitate cu nivelul de învățământ și particularitățile de vârstă ale elevilor.Elevii din nivelul primar și-au reprezentat drepturile prin creația artistico-plastică, cei din învățământul gimnazial prin poezie și eseu.

Au jurizat lucrările de concurs ale elevilor șef OLSDÎ Dondușeni, dna Nina Juraveț, Natalia Cojocaru, șef SMCFC, Angela Bujag și Dorina Pînzari, Tatiana Melnyc, specialiști principali SMCFC OLSDÎ Dondușeni.

La proba de desen, am recepționat lucrări foarte creative , care ne-au creat dificultate de a alege cele mai bune lucrări.

Asfel, cei mai distinși pictori din concurs au fost :

-Locul I-Ionesii Eva, eleva clasei a III-a, LT”A.Mateevici” Dondușeni;

-Locul II-Dudnic Loridana, eleva clasei a III-a, g.Țaul, Timotina Ecaterina, eleva clasei a VI-a LT”Alexandr Pușkin”;

-Locul III-Poparcea Nicolae, gimnaziul Țaul, clasa a III-a;

-Locul III-Tcaci Tatiana, LT”Al.Pușkin”, clasa a VI-a;

Mențiuni: Ciocoi Vanesa, g. Rediul-Mare, clasa II-a, Covali Miroslav, g. Țaul, clasa a II-a.

Creațiile proprii ale elevilor participanți, ne-a oferit posibilitatea de a perinda universul cunoașterii drepturilor copiilor.

Juriul a avut parte de lectura unui amalgam original de poezie explorată de către concurenți, oferind următorul clasament:

  • Locul I-Ceban Aisun, g.Țaul, clasa a VIII-a;

  • Locul II-Cojocaru Otilia, LT”A.Mateevici”, clasa a VI-a;

  • Locul III-Bucătaru Violina, g.Țaul, clasa a VIII-a;

  • Locul III-Sorbală Beatrice, g.Scăieni, clasa a III-a;

-Mențiuni: Ursachi Artiom, clasa a VI-a, LT”Al. Pușkin” Dondușeni.

O sarcină complexă pentru elevi a constituit proba de scriere a eseurilor, aici din 8 eseuri, au fost apreciate doar 2, produsul elevului Vangheli Dmitrii, LT”Al.Pușkin”, clasa a V-a și lucrarea elevei gimnaziului ”I.Vieru” Cernoleuca, Evelina Conoval.

Mulțumim celor 10 instituții participante , deoarece este foarte important ca cadrul didactic să conștientizeze importanța educării elevilor în spiritul respectării drepturilor copilului/omului ,căcopiii sunt  personalităţi  care are nevoi şi  drepturi distincte de cele ale maturilor. Ei sunt mai vulnerabili decît adulţii în faţa dificultăţilor vieţii. Este obligatoriu  ca în toate acţiunile care îi privesc pe copii interesul superior al copilului să aibă prioritate.

NATALIA Cojocaru, șef SMCFC OLSDÎ Dondușeni