Proiect investiţional, recepţie

26 ianuarie 2017

Recent, Secţia Cultură Donduşeni a efectuat recepţia lucrărilor de instalare/construcţie a Centralei termice pe bază de biomasă la Casa raională de cultură, în prezenţa următoarelor persoane: Victor Cojocaru, preşedintele proiectului şi al comisiei; dar şi a membrilor: Oleg Covali, şeful Direcţiei Elaborarea şi Implementarea Proiectelor Investiţionale; Vasile Bunescu, responsabil tehnic de efectuarea lucrărilor; Inga Rencheci, contabil; Gheorghe Elisei, consultant de proiect.

Cazangeria respectivă a fost construită în contextul Proiectului investiţional „Conectarea Centrului Comunitar Multifuncţional (Casa raională de cultură) la sistemul de încălzire pe bază de biomasă”, proiect iniţiat în anii 2015-2016 în valoare de 119140 dolari SUA sau cca 2382800 lei. Proiectul este implementat prin intermediul Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova, finanţat de Uniunea Europeană – Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Investiţia de la PNUD constituie 76598 dolari SUA sau cca 1532960 lei iar contribuţia comunităţii – 42542 dolari SUA sau cca 850840 lei.

Centrala termică are o capacitate de 200 kw şi include 2 cazane pe bază de biomasa (peleţi), vas de expansiune, vas acumulator, coş de fum etc. În urma punerii în funcţiune a cazangeriei, suprafaţa incălzita a instituţiei va fi de peste 1000 m2, inclusiv Şcoala de Arte, birourile de serviciu din cadrul Casei raionale de cultură şi alte încăperi.

La moment se desfăşoara instalarea sistemului de încălzire a instituţiei în valoare totală de 474500 mii lei, mijoace financiare alocate de Consiliul raional, lucrările fiind executste de SRL „Expocostas”, Orhei, cîştigătoare de tender.

Odată cu recepţia finală a Proiectului şi respectiv testarea Centralei termice pe bază de biomasă, la finele lunii februarie curent, credem va fi soluţionată problema privind încălzirea edificiului Casei raionale de cultură în perioada rece a anului.

Liuba Danuţa,

şeful Secţiei Cultură