Poliția și comunitatea.

24 mai 2018

Astăzi, 24 mai la inițiativa IP Dondușeni a fost convocată o ședință cu genericul ,,Poliția și comunitatea: experiențe estoniene,,.

Scopul evenimentului: promovarea bunelor practici de implementare a Concepției de activitate polițienească comunitară în baza experiențelor estoniene.

La ședință au participat IP Dondușeni, șefii de post, primarii și directorii instituțiilor de învățământ, reprezentanții organizațiilor non-guvernamentale, reprezentanții bisericii, reprezentanții organizațiilor tinerești/studențești, alte persoane notorii din raion prietenoase Poliției.

Conform scenariului evenimentului a fost prezentat public filmul documentar ,,Poliția și Comunitatea: experiențe estoniene,,

Accentul logic al discuțiilor a fost axat pe echilibrarea concepției de poliție comunitară. Asocierea acestui organ cu un control riguros nu este veritabil deoarece misiunea Poliției comunitare este de a supraveghea, preântâmpina riscurile, evitarea criminalității și modului violent de comportament. Dacă chintesența acestor misiuni ar fi conștientizată în rândurile comunității civile atunci conlucrarea între Poliție și comunitate ar produce mai multă transparență, mai multă încredere și ajutor reciproc în exluderea mai multor flagele. În dezbatere au luat parte vicepreședintele raionului, dl.Valeriu Casapu, comisarul-șef al IP, dl. Ilie Svârnei, șeful Secției Securitate Publică a IP, dl.Igor Vrîncan.

Impactul ședinței rezidă în apelul adresat comunității civile din partea IP Dondușeni întru consolidarea și direcționarea acțiunilor tuturor structurilor, pretinderea către feedback-ul pozitiv evitând chiar și noțiunile albe.