PE URMELE UNUI INCENDIU

16 iulie 2018

Piața comercială din Dondușeni este un loc public și  solicitat de mai multă lume din oraș și raion. Aici se comercializeză mărfiri industriale și alimentare, aici poți negocia un preț, poți face o alegere. 

Însă în luna mai curent,  piața a fost cuprinsă de un incendiu, care a afectat mai multe spații comerciale , pricinuind pagube materiale și morale. Nimeni nu știe cum a izbucnit focul și de unde , părerea mai multor lucrători este că cineva a făcut intenționat acest lucru. Până când organele de resort vor clarifica situația, persoanele  care au suferit s-au adresat consiliului raional Dondușeni, inclusiv președintelui raionului Vadim Lesnic , și au cerut ajutor întru reabilitarea locului de muncă, procurarea de noi mărfuri,  luarea unei   atitudini. 

Speranța expusă pe hârtie urma să fie așteptată și cei ce au suferit, nu prea credeau că se va produce.  

Dar recent, la Consiliul raional Dondușeni ,deznodământul cererilor s-a produs , totuși, și a adus multă bucurie în inimile a cinci persoane care au suferit  cel mai mult pe urma acestui  incendiu . 

Conform Deciziei 4/27 din 29 iunie 2018, s-a acordat ajutor următoarilor lucrători din comerț: 

Struli Valentina – 30 mii lei; 

Tcaci Zinaida- 15 mii lei; 

Șlihtin Larisa- 30 mii lei; 

Spoialov Liubovi- 20 mii lei; 

Sâtnic Anatolii- 40 mii lei. 

În discuție cu persoanele nominalizate s-a menționat: 

Struli Valentina, spune că la 5 mai i-a ars containerul  cu marfă ,suma pierderilor  a fost în jur la 150 mii lei și suportul pe care i l-a acordat Consiliul raional este de mare ajutor pentru a cumpăra marfă nouă. 

Tcaci Zinaida, de asemenea i-a ars o parte din container și banii acordați vor fi direcționați   în dezvoltarea businessului, cu atât mai mult că, președintele raionului ,dl.Vadim Lesnic , a încurajat-o aducându-i mulțumiri pentru munca depusă. 

Șlihtin Larisa a avut prejudiciu de  aproximativ 100 mii lei, o parte din marfă a fost aruncată fiind contaminată de fum și incendiu și la întrebarea cine este vinovat de calamitatea produsă ,a răspuns că nu știe și că, probabil, a fost intenționat făcut. 

Dna Șlihtin e copleșită de gestul președintelui dl.Vadim Lesnic , de căldura lui sufletească și spune că  acest om merită mult mai mult decât mulțumiri. E plin de energie, are planuri și perspective, de aceea recunoătința față de faptele lui este binemeritată. Toate problemele, menționează interlocutoarea, se pot rezolva la fața locului. Mai mută ieșire în popor a funcționarilor, oamenilor  din domeniul APL pentru a auzi durerea și patimile pe care le poartă cetățenii. Părerea dnei Șlihten e că avem nevoie de astfel de oameni. 

În același context ,locuitoarea s.Briceni ,Sutemov Doinița, mamă a doi copii, a benificiat de 15 mii lei acordați de Consiliul raional Dondușeni și 5 mii lei din numele consiliului local Briceni pentru a-și procura o casă de locuit. Familia lor a suferit pe marginea unui incendiu în ianuarie, anul current. 

Gest frumos și omenesc, sincere mulțumiri consilierilor pentru susținerea acordată. Chiar dacă banii aceștea nu acoperă pierderile suferite, oricum  , o mână de ajutor îți inspiră încredere că au mai rămas  în astă lume avară și zbuciumată , oameni mărinimoși, înțelegători și săritori la nevoie.