Orchestra de muzica populară “ Alboteanca” la aniversarea celor 40 ani de activitate.

25 octombrie 2017

La data de 25 octombrie 2017, în incinta Palatului Culturii Ţaul s-a desfășurat Concertul aniversar,  consacrat celor 40 ani de activitate a orchestrei de muzică populară „Alboteanca”, din satul Ţaul, raionul Donduşeni, dirijor Alexandru Znagovan, care a adunat adevărații admiratori ai muzicii populare şi culturii naţionale.

La festivitate au fost prezenţi Președintele raionului, Victor Chiriac, care a venit cu un cuvînt de felicitare şi cu un  frumos cadou din partea Consiliulul raional Donduşeni şi vicepreşedintele Valeriu Casapu, care a oferit diplome de onoare, menționând despre aportul membrilor , participanților,  pe care îi întrunește marea dragoste față de folclor,  dorința de a contribui la crearea bunei dispoziții a ascultătorilor şi promovarea imaginii raionului Donduşeni pe plan local, national şi internaţional

Prezentă la festivitate, dna Diana Dicusarî, director general CNCPPCI împreuna cu Oleg Volontir, director artistic al CNCPPCI în semn de recunoştinţă au dat citire Diplomelor , oferite de CNCPPCI şi de către Ministerul Culturii, orchestrei de muzică populară „Alboteanca” şi dirijorului Alexandru Znagovan pentru activitatea creatoare şi încununată de succese de-a lungul celor 40 ani de activitate, pentru păstrarea tradiţiilor şi valorificarea folclorului local şi naţional.

Totodată, Secţia Cultură Donduşeni , în persoana dnei Svetlana Dolghieru ,a venit cu un cuvânt de felicitare, înmânând o diplomă de merit şi un premiu bănesc  orchestrei de muzică populară “Alboteanca”, în semn de apreciere pentru rezultatele remarcabile obţinute pe parcursul celor 40 ani de activitate şi pentru promovarea valorilor culturale raionale, naţionale şi internaţionale.

Cu un cuvint de felicitare  a venit şi dnul Nikolai Garaz – președinte al sindicatului lucrătorilor de cultură din Republica Moldova.

Oaspeţii de onoare invitaţi la acest faimos jubileu au fost  orchestrei de muzică populară a Consiliului raional Ocniţa „Rapsozii Nordului”, împreună cu şeful Sectiei Cultură Ocniţa, dna Ludmila Belonoşca; orchestra  de muzică populară „Doina Nistrului“, condusă de dirijorul Nicolae Zagnitko, or. Soroca.

Concertul a fost încununat de evoluarea acordionistul Mihai Lisnic, clarinistului Valentin Znagovan, directorul Şcolii de Artă şi un fost dirijor al Orchestrei timp de mai multi ani,  artistul Valentin Drăgălin cu o evoluare la nai, marele violonist Marin Bunea, și veteranul orchestrei “Alboteanca, violonist Vasile Petic.

Moderatorul concertului jubiliar a fost dna Nina Bolboceanu, conducatorul emisiunii folclorice “Evantai Folcloric”, de la televiziunea Moldova 1.

În cadrul concertului aniversar, au evoluat interpreţii şi artisti de la Palatul Culturii Taul Larisa Brînză, Valentina Testemiţanu, tropetistul Vitalie Drăgălin ,Olga Dascăl, Boris Kozma, Ala Ivanov, Vasilie Mereuca,Ivan Railean,  ansamblul de bărbaţi “Stejarii”, ansamblul folcloric “Frunze de dor”, cond. artistic, Larisa Brînză, ansamblurile de dans popular “ Ţărăncuţă” şi “Spicuşor”, cond. artistic Vladimir Beiu s.a.

Orchestra de muzica populară  „Alboteanca” a fost înființat în anul 1977, avându-i ca dirijori pe Vasile Petic, Valentin Znagovan şi actualul dirijor Alexandru Znagovan. De-a lungul celor 40 ani, orchestra a participal la multe festivaluri şi activităţi culturale locale, naţionale şi internaţionale, avînd ca interpreţi şi artişti în componenţa orchestrei care au promovat şi au valorificat folclorul local şi valorile autentice ale neamului nostru, precum: Mihai Lisnic, Dumitru Furtună, Marin Bunea, Valentin Drăgălin, Olga Dascăl, Larisa Brînză s.a.

Secţia Cultură Donduşeni