Organizarea odihnei de vară şi întremarea sănătăţii copiilor

23 iunie 2017

Vara semnifică, pentru un elev, vacanţă, iar vacanţa întruneşte sănătatea, buna dispoziţie, sportul, jocurile.Vara dispune de posibilităţi nelimitate pentru educaţia fizică, morală, pentru educarea gustului estetic, oferite de peisajul pitoresc al ţinutului, de răsăritul şi apusul soarelui, de trilurile păsărilor etc. Toate acestea îi aşteaptă pe copii în tabăra de odihnă.

La 23 iunie 2017, la iniţiativa vicepreşedintelui raionului, dlui Valeriu Casapu, s-a desfăşurat şedinţa „Cu privire la organizarea odihnei de vară a copiilor, sezonul estival 2017”.

La şedinţă au fost prezenţi: vicepreşedintele raionului, Valeriu Casapu; şeful OLSDÎ Donduşeni, Nina Juraveţ; specialist principal ANSA, Iraida Banu; Eugenia Tomceac , medic igienist, Centrul de Sănătate Publică; Vitalie Ganziuc, şef adjunct al Serviciului Securitate Publică, Inspectoratul de Poliţie; Stanislav Pînzari, locotenent major, Serviciul Situaţii Excepţionale; Alexei Chiviriga, inspector şcolar, responsabil de odihna de vară a copiilor în cadrul OLSDî Donduşeni; Ala Bantuş, educator superior, personalul didactic şi auxiliar din tabăra de odihnă „Speranţa”.

A deschis şedinţa vicepreşedintele raionului, care s-a referit la aspectele organizaţionale ale odihnei de vară a copiilor, a prezentat decizia Consiliului Raional nr.5/2 din 12 mai 2017 „Cu privire la organizarea odihnei de vară a copiilor şi adolescenţilor, sezonul estival 2017”, a vorbit despre respectarea cadrului legislativ, finanţarea taberei, care va fi efectuată din bugetul Consiliului Raional Donduşeni.

În şedinţă, şef OLSDÎ Donduşeni, Nina Juraveţ, a relatat despre problema alimentaţiei elevilor în tabără, despre activitatea educativă, bugetul taberei, a intervenit cu un raport succint despre reparaţiile curente efectuate în tabără, repartizarea foilor de odihnă şi Hotărârea Guvernului nr. 321 din 24.05.2017 „Cu privire la organizarea odihnei de vară a copiilor”.

Ţinem să menţionăm faptul că tabăra din satul Plop întotdeauna a avut un aspect frumos, dar în anul acesta are o imagine şi mai atractivă, datorită investiţiilor şi reparaţiilor efectuate de către Consiliul Raional Donduşeni.

Prioritare în organizarea odihnei copiilor sunt: respectarea normelor sanitaro-igienice, securitatea vieţii copiilor, siguranţa alimentelor, securitatea antiincendiară,

În acest sens, s-a pronunţat, doamna Eugenia Tomceac, medic igienist, Centrul de Sănătate Publică, care a vorbit despre Hotărârea medicului-şef sanitar de stat, măsurile de prevenire a bolilor infecţioase, normativele şi regulile, care trebuie respectate de către personalul didactic şi auxiliar, copiii care se vor afla în sejurul de odihnă.

Cu referire la securitatea antiincendiară şi la măsurile organizatorice pentru asigurarea apărării împotriva incendiilor, la responsabilităţile directorului taberei, lucrătorilor auxiliari şi copiilor, s-a expus locotenentul major Secţia Situaţii Excepţionale, Stanislav Pînzari.

O informaţie esenţială şi extrem de importantă a fost prezentată de către Doamna Iraida Banu, specialist principal ANSA. Ea a vorbit despre legalitatea certificatelor de calitate, conformitate a produselor alimentare, despre măsurile de recepţionare şi păstrare a acestora.

Asigurarea securităţii copiilor, la fel, a fost pe ordinea de zi a şedinţei, aspectul fiind expus de către , şeful adjunct a Secţiei Securitate Publică, Inspectoratul de Poliţie, dl Vitalii Ganziuc, care a menţionat despre măsurile de profilaxie a violenţei, disciplina copiilor, a propus ca colaboratorii din poliţie să vină cu ore educative pentru copii.

Alexei Chiviriga, responsabil de tabără din cadrul OLSDÎ, a prezentat o analiză a activităţii taberei în sezonul estival 2016, care a decurs respectiv cerinţelor legale. Activităţile educative au fost organizate la un nivel înalt.

Prezenţa Doamnei Ala Bantuş, a fost una importantă, ca având o experienţă bogată, de 10 ani de activitate în tabăra pentru copii.Dei a prezentat Planul de activitate în baza cărora educatorii îşi vor organiza activitatea.

Anul acesta, la „Speranţa” Plop se vor odihni 600 copii. Sunt oferite 60 bilete de către Consiliul Raional Donduşeni copiilor din familii social-vulnerabile, sub tutelă/curatelă, de la Centrul de Plasament Tîrnova.

Stimaţi copilaşi, adolescenţi!

Vă aşteptăm să veniţi în tabără şi vă asigurăm că o să petreceţi clipe de neuitat. Personalul taberei vă pregăteşte activităţi interactive şi creative pe toate profilurile de interes.Aici o să aveţi posibilitatea să vă afirmaţi talentul şi pasiunile voastre în sport, muzică, artă, literatură, poezie, să vă faceţi noi prieteni şi să discutaţi cu oameni deosebiţi.

Natalia Cojocaru, director în tabăra de odihnă „Speranţa” Donduşeni