OPȚIUNI DE VACANȚĂ PENTRU COPII

26 iulie 2018

Vara, cu vacanța ei  mare, este  așteptată  de toți copiii, pentru că vine cu mult soare,  iar astrul dă multă energie benefică sănătații , corpului fizic , mental , emoțional și energetic al copiilor.  Anume pentru  ei, copiii,încep cele mai frumoase surprize, trec la odihnă binemeritată ghiozdanele,temele pentru acasă, agendele, bată-le-ar vina, și multe altele.

E firesc să fie așa,  acum e rândul maturilor să demonstreze   preocupările de organizarea odihnei copiilor, de distracțiile acestora, de viața  și securitatea lor. Fiecare cu opțiunile și obiectivele specifice lor, în dependență de vârstă.

La Dondușeni copiii pot face mai multe alegeri. Pentru ei s-a deschis tabăra „Speranța” amplasată pe teritoriul satului Plop, cu capacitatea de 200 de locuri la scimb și care va activa în trei scimburi. La 18 iulie a fost inaugurat primul schimb în care, tradițional, se odihnesc cei mai mici, copiii de la 7 la 13 ani.

Aerul de pădure este benefic pentru fiecare, e bine că se uită de telefoane și calculatoare, totul e „oflain”, iar aceasta este foarte important, pentru comunicare, pentru noi cunoștințe, în sensul de noi prieteni, pentru emoții și creativitate.

Directorul taberei, dna. Ala  Bantuș, ne comunică despre faptul cum au demarat pregătirile către deschiderea sezonului estival, cu multă grijă au fost selectate și instruite cadrele care lucrează cu contingentul de copii, cum autoritățile au participat nemijlocit la organizarea eficientă a odihnei copiilor, implicarea lor maximă atât în plan materialo-financiar , cât și logistic, a tuturor structurilor responsabile direct sau tangențial pentru  educație ,odihnă și agrement.

La careul solemn dedicat deschiderii oficiale a taberei  a participat președintele raionului , Vadim Lesnic , care le-a urat copiilor odihnă plâcută în securitate și cumulare de noi forțe atât de necesare fiecăruia.

Vorbesc copiii, Terzi Daria, Detișin Felicia, acestea se referă la calitatea hranei , care este foarte gustoasă, la mediul plăcut de  pădure, la grija și preocupările educatorilor, a însăși directoarei taberei  față de fiecare copil .

Buzulan Simona și Filipaș Veneamin , de asemenea subliniază calitatea gastronomică, regimul alimentar, sporturile aplicate si supravegheate de  antrenorul Bantuș Iurie, precum și  eficiența activităților deja desfășurate în tabără, cum ar fi „Ziua umorului”, „Eu te cânt, Moldovă” , acestea făcând aparență multor emoții pozitive, competitivitate și creativitate.

În același context, ghidați de astfel de obiective,  pentru copii din familii social –vulnerabile a fost deschisă o tabăra cu sejur de zi organizată pe lângă biserica evanghelistă din oraș. Deosebirea este în aceea că copii erau antrenați în ocupații pe parcursul zilei, până la 17.30, apoi plecau acasă pentru a reveni în dimineața zilei următoare. Directorul taberei, Nichita Tverdohleb și ajutorul directorului,Tatiana Brenici activează în bază de voluntariat , nefiind remunerați. Beneficiul lor, după cum ne comunică, rezidă în bucuria copiilor, în satisfacția acestora prin implicare în concursuri, estafete, lecții de ordin teologic , țin să specific, la dorință, evident și hrana de trei ori pe zi, de asemenea ,foarte gustoasă , și … la opțiunea tuturor.

Din ocupațiile copiilor , deosebit de fumos au fost organizate lecțiile de conduită în societate și etichetul la masă, training-uri dedicate prieteniei și susținerii reciproce.

Un exeplu destul de eficient  și demn de preluat în organizarea odihnei copiilor au oferit autoritățile din s. Țaul , care au găsit sponsori  pentru a  instala un atracțion  cu graficul în ture ,în parcul din comunitate , oferind copiilor emoții spectaculoase și agrement de vacanță.

P.S

Alegoric spus din numele copiilor este, că penalizăm vara pentru exces de viteză , dorind ca timpul ei să deruleze mai lent.

Nina Juravet,

Dondușeni.