Managerii Instituţiilor educaţionale au convocat o şedinţă

9 decembrie 2016

Amintim că joi dimineaţă, 24 noiembrie, procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA au desfăşurat mai multe percheziţii la adresele unor instituţii publice, la domiciliile unor funcţionari publici şi la mai mulţi agenţi economici din municipiul Chişinău. În urma percheziţiilor au fost reţinute 18 persoane, printre care şeful şi şeful adjunct al Direcţiei educaţie, tineret şi sport, sectorul Râşcani, funcţionari publici din cadrul Direcţiei Generale Educaţie, Tineret şi Sport şi şeful Serviciului alimentar al Ministerului Apărării. Celelalte persoane sunt reprezentanţi ai agenţilor economici. Procurorii învinuiesc aceste persoane de abuzul în serviciu, traficul de influenţă şi coruperea activă şi pasivă.

Schema criminală pusă la cale de persoanele reţinute prevedea aranjarea licitaţiilor în rezultatul căreia în instituţiile preşcolare şi şcolare din capitală erau livrate şi produse alterate. Printre produsele alterate ce erau livrate în grădiniţele din capitală sunt paste, peşte, carne de găină, varză, fasole, cartofi.

CNA a publicat stenograma interceptărilor celor implicaţi în dosarul licitaţiilor trucate: „Peştele are paraziţi… găinile-s fierte, dar put”. În cadrul discuţiilor, aceştia folosesc limbaj licenţios şi discută despre alimentele alterate cu care erau hrăniţi copiii din grădiniţe.

Pusă fiind în vizor situaţia creată în capitală vicepreşedintele raionului Donduşeni Valeriu Casapu şi şeful Direcţiei Învăţămînt Nina Juraveţ au convocat în şedinţă de lucru managerii instituţiilor educaţionale din raionul Donduşeni, în agenda zilei a cărei a stat întrebarea cu privire la calitatea produselor alimentare livrate în şcoli şi grădiniţe de către agenţii economici. La şedinţă au participat Raisa Chisiliţa, şeful Centrului Sănătate Publică, Iurie Vengher, şeful Direcţiei Siguranţa Alimentelor (DSA), locotenent-colonelul Eugen Cernei, şeful Serviciului investigarea fraudelor economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie.

Conform informaţiilor prezentate de şeful DÎ Nina Juraveţ, precum şi din afirmaţiile managerilor de instituţii,cazuri de livrare a produselor cum e „peştele cu paraziţi”, „găina împuţită”, alte produse alterate sau cu termenul trecut nu au fost atestate în instituţiile educaţionale din raion. Chiar dacă şi au fost tentative, nu au fost admise de directorii de şcoli şi grădiniţe, şi mai mult, din meniu au fost excluse salamurile şi crenvuştile din motivul că în componenţa lor era atestat surplus de suplimente şi nu de carne.

În cadrul şedinţei au fost puse în discuţie subiectele cu privire la diversitatea şi îmbogăţirea meniului, spectrul larg al produselor corespunzător normelor; colectarea probelor zilnic şi păstrarea lor în frigidere; prezenţa în meniu a fructelor proaspete; calitatea produselor alimentare ş.a.

Din partea managerilor au venit propuneri cu privire la problematica legată de modul de petrecere a tenderelor, de respectarea condiţiei preţului cel mai mic, asigurarea libertăţii în elaborarea ofertelor cu privire la produsele alimentare. De asemenea s-au pronunţat şi pentru necesitatea deschiderii magazinelor specializate sau a combinatelor unde ar fi posibilă pregătirea hranei pentri copiii din şcoli şi grădiniţe.

În rezultatul discuţiilor, a fost luată decizia de a forma o comisie mixtă din reprezentanţii Consiliului raional, CSP, DSA, DÎ Donduşeni, care va efectua controale oficiale în toate instituţiile educaţionale din raion.