Furtuna și grindina au fost devastatoare

3 iulie 2019

La 3 iulie 2019 ora 8:30, vicepreședintele raionului Dondușeni, Viorel Rusu, a convocat în ședință membrii Comisiei Situații Excepționale. Pe agendă a fost întrebarea cu privire la situația creată în rezultatul furtunii și grindinei din după-amiaza zilei de 2 iulie 2019, care au făcut ravagii.

Conform raportului prezentat de șeful SSE, Igor Stoica, în rezultatul calamităților naturale s-au dovedit a fi mai afectate orașul Dondușeni, și satele Rediul-Mare, Dondușeni, Tîrnova și Taul. În vilanul orașului sunt înregistrate deteriorări de acoprișuri ale caselor cu cinci etaje de pe străzile Independenței și M. Eminescu, inclusuiv și acoperișul grădiniței „Luceafărul”.

În satul Dondușeni au avut de păgubit în jur de 150 de gospodari, casele căror au rămas unele – parțial și altele – totalmente fără acoperiș. Vântul puternic a zmuls din rădăcină copaci cu diametrul de la 20 la 50 cm, a deteriorat garduri. În ograda bisericii și în cimitir a dat la pământ monumente, cruci, copaci, iar foile de ardezie de pe acopăerișul costrucțiilor auxiliare sunt toate la pământ și făcute bucăți.

În satele Rediul-Mare, Tîrnova, Țaul și Pivniceni, vântul și grindina au distrus în special culturile agricole din câmp, au rupt crengi și chiar copaci, pe alocuri au deteriorat acoperișurile caselor.

Șeful SA „Drumuri Edineț”, sectorul Dondușeni, Ivan Corcimari, a relatat că deteriorări ale fâșiilor de drumuri nu sunt înregistrate. A fost doar blocată de crengi o porțiune de drum național R-8, de la km 15 până la km 22, dar drumarii într-un timp foarte scurt au înlăturat ostacolele.

La maximum de operativ au intervenit echipele speciale de la Oficiul raional Dondușeni al SA „Red-Nord” sub conducerea șefului Vasile Lungu și echipele de salvatori și pompieri din Secția Situații Excepționale sub conducerea șefului Igori Stoica pentru a înlătura defecțiunile, deoarece au fost deteriorate multe cabluri și piloni de copacii căzuți.

La finele ședinței, domnul vicepreședinte a pus în sarcina membrilor Comisiei SE timp de două zile să estimeze volumul pagubelor și să întocmescă un raport până vineri 5 iulie curent ora 9:00 pentru a fi prezentat Guvernului Republicii Moldova.