Festivalul gastronomic ,,Gustul Nordului,,

7 octombrie 2018

La 7 octombrie, curent în s.Țaul, raionul Dondușeni a avut loc Festivalul gastronomic ,,Gustul Nordului”. Evenimentul  a fost dedicat frumoaselor tradiții  venite din trecul istoric, cu pâine și sare, cu colaci și sarmale pentru dăinuirea spiritualității neamului nostru. Priveliștea din Parcul Țaul, împodobită deosebit în această zi , teleporta vizitatorii într-o lume de vis: mese încărcate cu gustări  din bucătăria națională pregîtite cu multă dragoste, casa mare cu prosoape, icoană și busuioc, copii zglobii și lume bună, toate acestea pe fondalul unei zile însorite de toamnă  care a creat o dispoziție divină și blagorodnică. Preotul din sat, Lucian Serdeșniuc  a binecuvântat festivitatea și bucatele expuse prin rugăciunea ,,Tatăl nostru,,.

Împreună cu el în scenă au salutat spectatorii, artiștii amatori, meșterii populari, oaspeți de onoare: președintele raionului, dl.Vadim LESNIC, vicepreședintele raionului, dl.Valeriu CASAPU, deputatul în Parlamentul RM, dl. Irie CHIORESCU,  dna Diana  DICUSARI, directorul Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial,  de primarii a două localități din Județul Sibiu, preum și primarii localităților din raionul Dondușeni, și anume: Arioneși, Baraboi, Briceni, Climăuți, Elizavetovca, Pocrovca, Plop, Rediul Mare, Teleșeuca.

Găzdașul festivității, primarul de Țaul, Andronii Mitrică a salutat călduros oaspeții veniți de peste Prut și toți participanții și spectatorii, aducându-le cu deosebită gratitudine, sincere mulțumiri și încurajindu-i ca an de an, în ultima duminică de septembrie, să vină la Țaul pentru a participa la  noi ediții  ale acestui Festival minunat.

Președintele raionului, dl . Vadim LESNIC a salutat și el oaspeții și a confirmat intențiile primarului de Țaul de a transforma întro tradiție fidelă festivitatea marcantă.

Cuvinte frumoase au fost rostite de Iurie CHIORESCU, deputat în Parlamentul RM, care s-a dovedit a fi preocupat de problemele principale a localității date, precum finisarea amenajerii Parcului central din Țaul, spunând că Parlamentul RM pune în discuție problemele raionului Dondușeni chiar dacă acesta e situat la nordul țării și este prea departe de capitală. A menționat faptul că primarul de Țaul este proactiv și caută soluții pentru a îmbunătăți condițiile de viață ale sătenilor.

Președintel raionului Edineț , dl. Garas, oaspete a evenimentului,  a menționat faptul că moldovenii ca neam sunt nemuritori ,și aici la nordul țării ,fie Dondușeni, fie Edineț avem cu ce ne mândri și suntem recunăscători guvernării RM pentru că de fiecare dată vin ca să consolideze comunitățile.

Primarii din localitățile Bazda și Axente Sever, Județul Sibiu,  s-au adresat publicului exprimându-și satisfacția de a participa la acest eveniment și au descris în câteva cuvinte frumoasele localități   pe  care le reprezintă, aceastea având o istorie de peste destul de bogată. Primaruii din România  au vorbit despre înfrățirea cu primăria Țaul  și au felicitat comunitatea cu acest frumos Festival ,,Gustul Nordului,, zicând că deja au și gustat din bucate, și că Uniunea Europeană prețuiește foarte înalt tradițiile noastre și  bucătăria națională.

 

Diana Dicusari,directorul Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial  a transmis mesaj de felicitare din numele Ministrei Eduducației, Cultură și Cercetare a RM, dna Monica Babuc, și și-a  exprimat  mândră de a participa  la  acesteveniment din acest sat minunat, cu oameni gospodari, cu artiști renumiți, precum ansamblul ,,Alboteanca,, , ,,Frunze de dor,, și alte formații din localitate. A rămas profund emoționată de meșterii populari care și-eu expus lucrările în vizorul tuturor.

Patrimoniul cultural este una din cele mai mari bogății care poate fi transmis din generație în generație fără a-și pierde din luciu și importanța atât educațională, cât și estetică, civică, etc.

Frumoasele melodii și dasurile populare au înfrumusețat cromatica de toamnă aurie, au trezit sentimente de bucurie, de trai decent, de belșug.

Aleea centrală a satului Țaul , pavată recent, amenajată cu distracții a produs multă bucurie copiilor. Iar cei tineri au fost entuziasmați și îndemnați la ,,o zeamă de găină,, cu artistul Igor Cuciuc și  Adriana Ochișanu.

Nina Juraveț