EXEMPLU DE BUNE PRACTICI FEMINISTE

9 august 2018

Veacul 21 este veacul marilor descoperiri științifice, al tehnologiilor avansate, veac care scoate în vileag femeie modernă, complexă și activă, cu acces la surse nelimitate de educație și posibilități  de a aplica orice job.

Un exemplu de bune practici de felul dat am descoperit la Cernoleuca, raionul Dondușeni, sat condus de primarul Ala Mazureac, manager competent, iscusit, femeie  îndrăzneață, stimată și apreciată în localitate, în republică. Dna Mazureac știe tot ce se întâmplă în sat și chiar ce se poate întâmpla, ține minte numerele de telefon ale gospodarilor fără a apela la  notițe  și ce este cel mai important, face lucruri foarte frumoase pentru sat.

Dna Mazureac, sunteți la cârma acestui sat frumos  care a dat lumii nume notorii precum Igor Vieru ,  Mihai Bătrînu, sat cu oameni gospodari , sat al vameșilor, cum se zice uzual, al nunților aurite,  cum reușiți să produceți schimbări fundamentale pe multe segmente locale?

– Toate succesele, atât de simple la prima, vedere, implică foarte multă muncă, răbdare, căutări și colaborare,  , dezamăgiri , riscuri, ca să-ți dai seama la final, când obiectivul este deja  realizat ,  că urgent cere realizare altceva.   Lucrurile pe care le-am făcut sunt vizibile: în comunitate avem apă deja conectată la apeduct, am reparat edificiile instituțiilor de învățământ din localitate, recent am obținut 800 mii lei prin intermediul FISM pentru lucrări de reparație exterioară a grădiniței de copii , de amenajare a teritoriului , inclusiv a celui  joc, am reparat în variantă albă drumurile secundare locale și reparație capitală a drumului central  pe o distanță de 1.2 km , toate acestea monitorizate personal.

-Ați vorbit despre colaborare, cu cine faceți parteneriat, cine vă susține în munca de zi cu zi?

-Fără colaborare nu este posibil de a aplica proiecte, de a îndeplini munci pe întreaga paradigmă locală, de aceea , mai întâi , mă bazez , pe echipa administrativă din sat, pe competențele acestora de a aborda întrebări și a găsi răspunsuri, pe sprijinul consilierilor, pe ajutorul acordat de consiliul raional și altele.

-Trecând cu vederea peste lista statelor de personal , am observat că aveți o echipă de managerilocali demnă de invidiat, toate doamne. Având în societate un aspect binar de gender, cum privesc bărbații la lucrurile care au loc?

-Exact, la funcțiile de importantă responsabilitate stau doamne –conducători precum:

Frecăuțan Rodica, directorul gimnaziului , Oficiul Medicilor de Familie este condus de  Ala Bocancea, directorul Casei de Cultură este Ana Mazureac, directorul grădiniței de copii este Lesnic Lucia, șeful Oiciului Poștal este Mazur Natalia, Ira Muntean, șef Banca Țărănească. Cum privesc bărbații la acest lucru, cred că pozitiv, ne ajută, pentru că doamnele susnumite sunt inteligente, înzestrate cu har , competente și responsabile, ele îmbină frumos lucrul în comunitate cu cel de acasă, de care nu le scutește nimenea, desigur că nu este ușor , dar  nu mai poate femeia de azi să se mărginească la bucătărie și gospodărie.

În căutarea argumentelor spuse de doamna primar, am trecut pe la Casa de Cultură, pe la Mazureac Ana , un prilej bun de a-i adresa felicitări cu frumosul jubileu de 70 de ani recent împliniți, cu urări de sănătate și realizări cât mai multe.

-Doamna Ana Mazureac, ați atins o vârstă foarte frumoasă, aveți o experiență  profesională de 52 de ani în domeniul culturii, cum ați armonizat toate obligațiunile ,  cele de soție, mamă, gospodină, bunică?

-Păi cum, eu aparțin generației de femei care prin muncă a obținut multe drepturi , femeile din trecut erau mult mai răbdătoare, pe vremea tinereții mele nu prea se agreau divorțurile, de lucru era berechet, și țesut ,și ales scoarțe, spălatul manual, sau chiar la izvor, lucrul cu cânepa, lucru frumos, nu de cela cu droguri, gospodărie, copii, iată acestea toate le făceam cu grijă, cântam pe la șezători, organizam clăci , veneam la lucru cu mult drag și viața era plină de sens.

Îmi amintesc de festivitățile de odinioară cu mult alai și multă lume, de nunțile bogate, de expozițiile pâinii rituale organizate la sărbători. Am îndeplinit și lucru obștesc neplătit, am fost mulți ani  Președintă a Sfatului de femei din localitate, am fost și bucătar pe la nunți, căci salariile în cultură erau mici  și chiar aveam o strigătură hazlie:

„Orice om de cultură, dacă nu se duce la opintitură, nu are ce pune în gură”.

Și astăzi se fac lucruri frumoase, atât doar că e puțină lume, dar mulțumim celui de Sus că-mi dă putere și prin muncă înfrunt și diabetul zaharat. Primesc satisfacție de la consătenii care mă apreciază, de la copii care practică dansul în colectivele de pe lângă casa de cultură, de la cei care deja au plecat în lume și-mi trimit  vești bune.

Moroz Natalia , șefa Oficiului poștal este mamă a doi copii, cel mai mic are doar nouă luni, dar necătând la aceasta , ea a revenit în serviciu  din necesitate de bani și din motivul de a se realiza .

Cum se lucrează azi la oficiul poștal sătesc, doamna Moroz?

-Lucrul la oficiul poștal se deosebește de alte sectoare, poartă în sine și responsabilități financiare, și operativitate la distribuirea scrisorilor, a presei și altele,coletelor.

Astăzi când avem telefonie mobilă, carduri bancare, dispar și unele  profesii , precum operator de telefonie fixă, nu mai sortăm manual scrisori și felicitări , e un pic altfel. Dar lucrul cu oamenii este foarte interesant.

Ala Bocancea, șefa Oficiului Medicilor de Familie  ne-a vorbit de frumusețea muncii de medic, de faptul că o femeie modernă trebuie să fie în activitate și multe altele.

Iată așa,  parese că mișcarea feministă din lume a ajuns la apogeu, femeile prosperă, împreună cu ele ,progresează viața, calitățile ei, nivelul detrai.

 

Nina Juraveț, Dondușeni