Directorul AIPA, în vizită de lucru

10 iulie 2017

În amiaza zilei de luni, 10 iulie 2017, directorul AIPA (Agenţia Intervenţii şi Plăţi în Agricultură), Nicolae Ciubuc, a fost în vizită de lucru în raionul Donduşeni. Vizita s-a desfăşurat în două etape.

Mai întîi, domnul Ciubuc, însoţit de deputatul în Parlamentul Republicii Moldova, Iurie Chiorescu, şi consilierul raional Vadim Lesnic, coordonatorul PDM în teritoriu, s-a întîlnit cu consilierii raionali, producătorii agricoli, primarii localităţilor, şefii de secţii şi direcţii ale Consiliului raional, inginerii cadastrali din teritoriu, angajaţii CR ACSA (coordonatoe, Eugenia Digolari.

Cuvînt de salut şi de prezentare a ordinei de zi a avut, în calitate de gazdă, de vicepreşedintele al raionului Valeriu Casapu.

În discursul său, directorul AIPA a comunicat informaţii cu privire la măsurile şi submăsurile aferente Regulamentului de subvenţionare (2017-2020), criteriile cu referire la Prevederile Regulamentului, condiţiile, ordinea, prosedura de acordarea a mijloacelor din Fondul Naţional de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural.

Punctul forte, în discuţia cu cei prezenţi în sală a fost pus pe procedura de întocmire a dosarului pentru subvenţionare, dar şi pe modalităţile de completare a cererii de subvenţionare.

În timpul discuţiei, dl Ciubuc a scos în evidenţă şi problemele existente în domeniul agrar, mai cu seamă pe cele mai stringente, predominante în sectorul zootehnic şi cel apicol. N-a lăsat în umbră nici problemele cu privire la lipsa de infrastructură, lipsa pieţei de desfacere, dar şi cele punctate de costurile mari la combustibil, energie electrică, substanţe pesticide.

Partea a două a inclus întrevederile cu reprezentanţii SC ,,Climăuţanu-Agro” SRL (conducător, Alexei Chiriac) şi SRL ,,Avicola-Teovera” (conducător, Tudor Sîrbu). În cadrul întrevederilor au fost abordate diverse chestiuni ce vin din realităţile în domeniul agricol, au mai fost puse în discuţie şi problemele cu care se confruntă producătorii agricoli zi de zi şi an de an, fiind identificate şi nişte soluţii luat fiind în calcul şi punctul de vedere al producătorului autohton.