Din 11 martie 2020 OMS a declarat, că focarul de coronavirus este o pandemie

13 martie 2020

Stimați locuitori ai raionului Dondușeni!
Din 11 martie 2020 OMS a declarat, că focarul de coronavirus este o pandemie. Pandemia nu este un cuvânt pe care să-l folosim cu ușurință și nepăsare. Este un cuvânt care, dacă este folosit greșit, poate provoca
frică nejustificată sau acceptarea nejustificată a faptului, că lupta s-a încheiat, ducând la suferință și decese inutile. Pandemia nu se referă la gravitatea unei boli, ci la aspectul de răspândire geografică.
E interzis organizarea și desfășurare manifestațiilor, măsurilor, întrunirilor în masă cu participarea unui număr de 50 persoane sau mai mare, pînă la 1 aprilie 2020, cu revizuirea ulterioară a termenului dat, în
funcție de situația epidemiologică.
Consiliul raional și CSE vine cu rugămintea către toți cetățenii, în scopul prevenirii și diminuării răspândirii virusului COVID-19, evitarea vizitelor, ce nu sunt de urgență, în instituțiile publice pentru perioada de până la 1 aprilie 2020 (termenul stabilit poate fi modificat).
În caz de urgență solicităm adresarea la telefoanele de serviciu sau la adresele de poștă electronică a instituțiilor publice.
Vă mulțumim pentru înțelegere și ne cerem scuze, dacă vor apărea careva incomodități create.
Conducătorii instituțiilor și organizațiilor vor plasa informația despre anularea măsurilor planificate inclusiv și pe paginile oficiale, deasemenea vor folosi și rețelele de socializare.
Se recomandă să fie informați angajații despre măsurile de prevenire a infecției, COVID-19.
Administratorii instituțiilor de învățământ vor interzice accesul persoanelor străine în instituțiile din subordine.
Deasemenea managerii instituțiilor și organizațiilor vor asigura procesul de igienizare a tuturor spațiilor cu substanțe dezinfectante pe bază de alcool (70%).
Solicit aplicarea recomandărilor ANSP pentru persoanele, care au revenit din regiunile cu izbucniri în focare de COVID-19 sau care au avut contact cu o persoană infectată sau bolnavă de acest virus.
În scopul asigurării securității protecției vieții și sănătății copiilor, urmare a evoluției situației epidemiologice și măsurilor întreprinse de autorități pentru a preveni răspândirea epidemiei virusului COVID-19, rugăm părinții pe perioada suspendării procesului educațional din instituțiile de învățământ, ca copii și elevii să se afle în stradă cât mai puțin, iar conducătorii instituțiilor să fie mai înțelegători față de angajații, care nu au sub supravegherea cui să-i lase.
În cazurile aparițiilor de infecții respiratorii acute se vor informa instituțiile de resort.