CONFERINȚĂ INTERNAȚIONALĂ „Societatea Civilă. Consolidăm Capacități și Parteneriate pentru a transforma viața Copiilor, Familiilor și Comunităților”

10 noiembrie 2017

9-10 NOIEMBRIE 2017

CONFERINȚĂ INTERNAȚIONALĂ

Societatea Civilă. Consolidăm Capacități și Parteneriate pentru a transforma viața Copiilor, Familiilor și Comunităților”

La data de 9-10 noiembrie 2017 Vice-președintele raionului Dondușeni dl Valeriu Casapu împreună cu reprezentantul Direcției asistență socială și protecție a familiei, dna Meaun Natalia au participat în cadrul conferinței internaționale Societatea Civilă. Consolidăm Capacități și Parteneriate pentru a transforma viața Copiilor, Familiilor și Comunităților”

În cadrul conferinței a participat Ambasadorul Uniunii Europene în RM, E.S. Peter Michalko, Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș, experți internaționali, care au prezentat perspective europene și regionale asupra domeniului de protecție socială a copilului și familiei, inclusiv din perspectiva Campaniei de Pledoarie pan-Europene „Deschidem Ușile pentru Copiii Europei” de promovare a dezinstituționalizării și fortificării familiilor, precum și participanți reprezentanți ai APL și ONG-uri locale de pe ambele maluri ale Nistrului din 13 raioane Ocnița, Edineț, Dondușeni, Râșcani, Drochia, Bălți, Tiraspol/Bender, Chișinău, Hâncești, Cimișlia, Leova, Basarabeasca, Cantemir în care a fost implementat proiectul.

Proiectul este menit să consolideze capacitățile ONG-urilor din teritoriu și să stabilească parteneriate puternice între societatea civilă și autoritățile centrale și locale pentru a ajuta familiile dezavantajate cu copii să rupă cercul vicios al vulnerabilității” a menționat Liliana Rotaru, Managerul Proiectului, Președintele CCF/HHC Moldova.

În cadrul conferinței Vice-președintele raionului dl Valeriu Casapu și dna Natalia Meaun au întreținut convorbiri cu Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș, Președintele CCF Moldova, Liliana Rotaru, Delia Pop, Director Programe, Hope and Homes for Children Marea Britanie (Speranță și Case pentru copii), Jana Hainsworth, Secretar Executiv, Eurochild (Copilul Europei),Bruxell. În cadrul discuțiilor dl Valeriu Casapu a vorbit despre activitatea domeniului de protecție socială a copilului și familiei, desfășurată în raionul Dondușeni, a invitat Ministra Stela Grigoraș și experții internaționali în teritoriu și le-a oferit un dvd cu fotografii/video ce prezintă activități cu copii rămași fără octorire părintească din raionul Dondușeni.

Șeful Serviciului Asistență parentală profesionistă din cadrul Direcției asistență socială și protecție a familiei Dondușeni, dna Natalia Meaun a luat cuvîntul la conferință și a vorbit despre dificultățile întîlnite în lucrul cu serviciile de tip familial, necesitatea revizuirii, corectării și renovării regulamentelor-cadru cu privire la organizarea și funcționarea serviciilor de tip familial.

La capitolul dezinstituționalizării copiilor, Republica Moldova are rezultate mari, astăzi avem în Republica Moldova mai puțin de 1000 de copii în instituțiile rezidențiale, în raionul Dondușeni cu mult succes au fost salvați de la instituționalizare 36 de copii rămași fără ocrotire părintească caresunt plasați în servicii de tip familial: serviciul de tutela/curatela, Serviciul de Asistență parentală profesionistă, Serviciul social ”Casa de copii de tip familial și centrul comunitar de asistență socială pentru copii ”Casa Rebeca” A.O Concordia.

Parteneriatul Consiliului raional Dondușeni cu ONG-urile care activează în teritoriul raionului Dondușeni progresează și se fortifică. Această activitatea în domeniul social vine în sprijinul familiilor vulnerabile cu copii, a vârstnicilor, persoanelor cu nevoi speciale, reprezentanților minorităților, pentru a aduce o schimbare pentru familiile și copiii social-vulnerabili.

Șef SAPP DASPF Dondușeni Natalia Meaun