Comemorarea victimelor deportărilor staliniste

6 iulie 2018

Fiecare națiune trebuie să-și cunoască trecutul pentru a avea un viitor. Ziua de 6 iulie poartă o încărcătură istorică deosebită marcată de evenimentele tragice ale deportărilor care au afectat negativ destinele a peste 35 de mii de conaționali,  și a schimbat modul de viață, de a gândi, de a manifesta opiniile și convingerile a întregii populații din extremitatea vestică a spațiului ex-sovietic.

În scopul comemorării Zilei Victimelor Deportărilor Staliniste, Consiliul Raional Dondușeni a organizat mai multe evenimente menite să arate noilor generații lecțiile de viață prin care au trecut înaintașii.  Începând cu ora 9.00, în incinta Centrului Raional de Informare și Documentare a fost organizată expoziția de carte tematică și fotografie: „Pagini tragice din istoria poporului”.

La ora 9.30, lângă Monumentul victimelor represiunilor staliniste s-a desfășurat mitingul de comemorare. În luarea de cuvânt, președintele raionului, dl Vadim Lesnic a menționat că evenimentele tragice prin care a trecut poporul nostru nu vor fi uitate niciodată, datoria fiecărui din noi fiind păstrarea vie  a flacărei memoriei.

Din cei peste 35 de mii de persoane deportate, astăzi mai sunt în viață doar 8 mii. Mulți au murit în drum, în condiții grele de muncă și de climă aspră. Blagocinul raionului Dondușeni, părintele Veaceslav Matiescu, însoțit de un sobor de preoți a oficiat o slujbă de pomenire a celor trecuți în veșnicie. După minutul de reculegere, oficialitățile raionului au dat citire listelor nominale ale persoanelor represate.

În luările de cuvânt elevii instituțiilor de învățământ din raion: Serafim Casap, LT „Mihai Eminrescu”, Sudarca; Aura Alexiuc, gimnaziul „Igor Vieru”, Cernoleuca și Veaceslav Banari, LT „Alexandr Pușkin”, Dondușeni s-au referit la represiunile politice, religioase, economice și sociale la care au fost supuși înaintașii noștri.

Cei prezenți la miting au avut prilejul să cunoască o istorie trăită de către o copilă, precum era atunci, dna Teodosia Vasicova, locuitoare a s. Tîrnova. La onorabila vârstă pe care o are acum, memoria acelor vremi este vie și durută, iar mesajul transmite o adevărată lecție de viață în care munca, speranța și dragostea față de Patrie sunt pilonii de bază.

Istoria ascunsă a vorbit prin vocile tinerilor, în cadrul flash-mobului literar: „Mărturii citite”. Elevii participanți: Daniela Rotaru, Mihai Colin, LT „Alexei Mateevici”, Dondușeni; Alina Arap, gimnaziul – grădiniță „Constantin Negruzzi”, Tîrnova; Valeria Marțeniuc, LT „Alexandr Pușkin”, Dondușeni;  Vitalina Rusu, Natalia Ursu, Nadejda Bețivu, Alexei Onea, LT „Prometeu, Baraboi; Nicoleta Cecan, gimnaziul „O. Pupeza”, Corbu au dat citirii unor fragmente din mărturiile persoanelor deportate.

Consiliul Raional Dondușeni aduce mulțumiri elevilor, profesorilor de istorie și tuturor celor care s-au implicat în activitățile de organizare a evenimentelor dedicate  Zilei Comemorării Victimelor Deportărilor Stalniste.

 

m_DSC_0246 m_DSC_0251 m_DSC_0252 m_DSC_0253 m_DSC_0254 m_DSC_0256 m_DSC_0272 m_DSC_0288 m_DSC_0298 m_DSC_0305 m_DSC_0308 m_DSC_0309 m_DSC_0311