Comemorarea eroilor căzuţi în conflictul armat din Transnistria

4 martie 2019

În procesul de evoluţie umană a oricărui popor din lume persistă evenimente, ce constituie pietre de hotar în îndelungata lor istorie.

 

Anul 1992 a fost un an de grea cumpănă pentru Republica Moldova fiind pusă la încercare frageda independenţă şi integritatea ţării noastre.

 

Aşa sau altfel, astăzi noi suntem marcaţi de incandescenţa acelor zile fierbinţi, atunci când se auzeau salve de tun şi împuşcături răzleţe, atunci când piereau în lupte fraţii de pe un mal pe altul al râului Nistru.

 

Probabil că nu vei putea găsi pe cineva astăzi, care să nu cunoască istoria acestui masacru. Mulţi dintre combatanţii războiului îşi amintesc cu tristeţe de acele clipe grele, care îi puneau la încercare.

 

În fiecare an, angajaţii  MAI, de comun cu veteranii organelor afacerilor interne, consemnează ziua de 2 martie prin manifestări de respect şi comemorare a colegilor căzuţi la datorie, în special în perioada conflictului armat derulat în regiunea Transnistreană, astfel fiind apreciate meritele participanţilor la acţiunile de menţinere a ordinii constituţionale în raioanele de est ale republicii, în primăvara-vara anului 1992.

 

Memorie veşnică celor 286 de moldoveni care au fost ucişi în cele aproximativ cinci luni a luptelor din Transnistria, din numărul total de peste 10.000 de moldoveni, care au participat la conflictul armat, printre care se aflau poliţişti, militari şi voluntari.

Recent, o astfel de solemnitate a fost organizată și la Dondușeni. Mitingul cu dedicație specială a fost desfășurat la Monumentul eroilor căzuți în războiul din Transnistria la care au participat structurile și subdiviziunile Consiliului rational, eelevi și cetățeni.

În luările de cuvânt, Valeriu Casapu, vicepreședintele raionului, Ion Pușcaș, combatant, Ilie Svârnei, comisar-șef al IP Dondușeni, elevi din liceele or.Dondușeni au  trecut în revistă 204 polițiști, militari și voluntari din raion , care s-au aflat pe câmpul de luptă, 2 din ei fiind aduși acasă în sicrie. Veterani ai acestui conflict militar  la moment sînt pînă la 183 de oameni.

Aceasta este o statistică tristă care arată profunzimea durerii ce o simțim amintindu-ne de acele tragice evenimente.

Este cert şi faptul că, acţiunile personalului  MAI, în perioada menţionată, constituie o filă aparte în istoria poporului nostru, deoarece aceşti bravi ostaşi au dat dovadă de un înalt profesionalism şi o responsabilitate sporită, calităţi ce au fost demonstrate, cu certitudine, atât pe platourile de luptă din regiunea Transnistreană cât şi pe întreaga perioadă consacrată activităţii în cadrul unităţilor MAI.

Această zi, reprezintă pentru noi un eveniment înălţător prin semnificaţia sa istorică. Cu acest prilej, prezentăm înaltul respect pentru perseverenţa şi activitatea personalului MAI   care cu trup şi suflet au apărat integritatea ţării noastre şi au contribuit la instaurarea liniştii în societate.

Pentru cei căzuți din numele celor vii au fost depuse buchete de flori la Monument.

P.S. Consiliul rational a organizat o masă de binefacere întru pomenirea victemelor căzute în acest conflict.

 

Veșnică memorie celor căzuți pe cîmpul de luptă!

Cinste și onoare eroilor!