Ce reprezintă votul uninominal?

30 martie 2017

Cu un răspuns amplu şi în detaliu la întrebarea din titlu a venit dl Petru Furtună, profesor la Institutul Relaţii Internaţionale din Moldova, în cadrul întîlnirii cu membrii şi simpatizanţii Partidului Democrat, primarii localităţilor, consilieri raionali, autorităţile publice de nivelul I şi II ,serviciile desconcentrate, managerii instituţiilor educaţionale, reprezentanţi a sectorului economic şi social, şi o bună parte a locuitorilor r.Donduşeni care susţin şi promovează ideea votului uninominal. Întîlnirea a avut loc în sala de şedinţe a Consiliului raional şi a fost prezidată de Valerui Casapu, vicepreşedintele raionului, şi Vadim Lesnic, consilier raional, coordonator al Partidului Democrat din Moldova.

Domnul Petru Furtună şi-a început discursul cu aceea că Proiectul privind votul uninominal a fost înregistrat în Parlamentul RM de fracţiunea PDM şi este deja trimis spre avizare Comisiei de la Veneţia.

În continuarie, profesorul universitar a prezentat publicului priorităţile votului uninominal faţă de actualul sistem electoral:

– Vor fi protejate, în mod egal, interesele atît ale moldovenilor, cît şi ale grupurilor etnice care locuiesc în ţară;

– Cetăţenii nu vor vota lista, dar omul pe care îl cunosc; aşa cum îşi aleg ei primarii, dar nu pe listă de partid cum este acum.

– Votul uninominal permite ca oamenii să poată retrage, înainte de termen, mandatul deputaţilor care nu-şi fac datoria şi să aleagă pe alţii în locul lor. Revocarea se va face prin referendum local, iar decizia va fi luată prin acumularea a cel puţin 50% din numărul total al alegătorilor, dar nu mai puţin decât numărul de voturi acumulat de candidat. Totodată, un deputat nu va putea fi revocat din funcţie în primul sau în ultimul an de mandat, pentru a exclude abuzurile.

– Votul uninominal permite ca cetăţenii din diaspora să-şi voteze deputaţii din rândurile lor, deci diaspora să poată avea deputaţii săi în viitorul Parlament.

Petru Furtună a mai relatat că înainte de a concepe şi de a prezenta acest proiect, democraţii au studiat practica mai multor ţări cu democraţii avansate în ceea ce priveşte implementarea votului uninominal, inclusiv exemplul S.U.A., al Marii Britanii sau cel al Franţei. S-au bazat şi pe sondajele de opinie, care arată că aproape 80 la sută dintre moldoveni susţin trecerea la votul uninominal, că oamenii vor să aibă control asupra deputaţilor pe care îi votează.

În susţinerea ideii de trecere la votul uninominal s-au pronunţat şi Valeriu Casapu, vicepreşedintele raionului, Vadim Lesnic, consilier raional, Andrei Ţurcanu, primar de Baraboi, Eugeniu Berliba, consilier local s.Briceni, care au afirmat că orice schimbare care este pentru popor, este necesară. Prin votul uninominal, cetăţenii primesc control complet asupra celui pe care îl aleg direct. Ei pun ştampila pe numele lui, nu pe o siglă de partid. Ei îl trimit în Parlament, dar îl pot da afară în timpul mandatului, dacă nu îşi face datoria. Astfel, se pot rezolva o mulţime de probleme, precum cele legate de: incompetenţă, traseism politic, corupţie politică, nerespectarea votului pe care deputatul l-a primit din partea comunităţii.

Peste 530 mii de moldoveni au semnat în liste pentru votul uninominal.