CÂT AVEM O ȚARĂ SFÂNTĂ

25 iulie 2018


Ziua recrutului 2018


Vechea tradiție de a petrece tinerii la armată a mai rămas vie în mediul social al țării noastre, când se adună rudele la masă și , cu mult drag, dau sfaturi și povețe tinerilor, își amintesc de propria tinerețe, de felul cum erau și cum sunt vremurile.

O astfel de abordare, cu mai multă solemnitate și întro familie mai mare , a fost manifestată  la 25 iulie curent , în cadrul activității „Ziua unică de încorporare” a recruților în serviciul militar în termen, în rândurile Armatei Naționale, desfășurate în mun. Edineț , la CMT Edineț.

Recruții din patru raioane nordice ,în număr de 68 de persoane inclusiv din raioanele  Dondușeni, Ocnița , Briceni și Edineț s-au întrunit întro singură echipă tânără, prodigioasă, cu mult curaj , demnitate și dragoste de țară, pentru a marca această zi importantă din viața lor.

La solemnitate au participat Autoritățile publice locale, reprezentanți ai Cancelariei de Stat, Ministerului Apărării, preoții Episcopiei de Edineț și Briceni,militari trecuți în rezervă, veterani de război, recruții și părinții acestora.

Dispoziția de sărbătoare a fost asistată de fanfara militară, iar însăși programul festivității a inclus :

  • Deschederea Mitingului solemn , intonarea Imnului de Stat al RM;
  • Înmânarea cadourilor pentru recruți;
  • Înmânarea scrisorilor de mulțumire părinților recruților
  • Înmânarea legitimațiilor de tip nou participanților la războiul din Transnistria;
  • Fotosesiuni

Alocuțiunile rostite de invitați, oaspeți de onoare, părinți și militari demobilizați au relevat importanța evenimentului, semnificația acestuia, rolul în educația tinerei generații și societății în întregime în spiritul patriotic, al dragostei de țară, al bărbăției și devotamentului celor mai sacre idealuri spirituale , morale.

Iurie Garas , președintele raionului Edineț vorbește cu mândrie de recruți , care manifestă grijă și responsabilitate pentru RM, pentru integritatatea granițelor, aduce mulțumiri părinților care au crescut acești bravi feciori și le dorește  armată ușoară.

Primarul de Edineț, Constantin Cojocaru relevă că tânăra generație este ziua de mâne a țării, că de ei depinde în cea mai mare măsură dezvoltarea ei, independența acesteea, face o paralelă cu trecutul , când el a fost militar și este încrezut în forțele actualilor tineri , în virtuțile  și aspirațiile lor.

A urmat apoi un pedeum de sănătate pentru recruți rostit de preoții Episcopiei de Edineț și Briceni , care , de asemenea, doresc tinerilor ostași conduită onorată , spirit patriotic , demnitate.

În semn de recunoștință a meritelor veteranilor de război și a celor din conflictele armate , merite pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și intereselor țării, au fost înmânate veteranilor și combatanților Legitimații de tip nou.

Dl. Fabian Dumitru din raionul Dondușeni a primit Legitimație de tip nou pentru participare la conflictul armat de pe Nistru. El  menționează importanța evaluării lecțiilor din trecut, necomiterea repetării greșelilor, pentru tineri, spune el, Armata are un trecut glorios , ei urmează să gestioneze tradițiile, inclusiv mânuirea armamentului, dar în numele Păcii.

11 recruți din Dondușeni , din comunele Frasin, Tîrnova, satele Rediul Mare, Briceni, „au fost cumpărați” pentru a satisface serviciul militar în Brigada I Infanterie motorizată Bălți și au primit această veste cu bucurie.

Recruții Bugaiciuc Daniel și Cebotari Ion din comuna Frasin, raionul Dondușeni spun că pleacă la armată ca copii, dar se vor reântoarce oameni maturi, cu caractere deja formate și responsabilități evaluate.

Chiriac Daniel spune că dorește întregii țări un viitor mai bun și va face tot ce ține de el ca așa să fie.

„Merg , mândruțo, la Armată”, așa se putea de caracterizat prezența a mai multor domnișoare ce se despărțeau  de  iubiți și prieteni doar pentru un an , așa prevede legea , zicând că-i vor aștepta și chiar le vor face vizite … cu plăcinte de acasă.

Apostoliuc Alexandru din c. Tîrnova spune că au făcut în mediul familiei o mică petrecere și că la loc de frunte a fost și ”iubita” lui  Dașa, care are doar un an și jumătate și-i este nepoțică de la soră,de care îi va fi dor.

Inimile mamelor înduioșate , dragostea lor enormă pentru feciori , lăcrimau în unison cu artistul Iurie Sadovnic:

”NOI VREM O PACE MONDIALĂ, NU UN MASACRU MONDIAL!”

 

Nina Juraveț