Biblioteca – prima minune a lumii

22 octombrie 2018

Veacul 21 este un veac al tehnologiilor informaționale dezvoltate care cu viteză maximă pătrund în toate sferele de activitate umană, inclusiv și în școală. Este bine, avem acces la informație, atât doar că societate se divide în două păreri diametral opuse: ce este mai bine, să citești o carte sau să navighezi pe internet, or chiar să citești aceeași carte în variantă electronică. De fiecare dată când ne pomenim în astfel de dileme apelăm la oamenii care cunosc lucrurile din interior, apoi generalizăm și facem o concluzie.

De data aceasta ne-am adresat bibliotecarilor de la Biblioteca Publică Raională care dețin și volum de carte, și sală de calculatoare.

Mi-au răspuns printr-un motou:

 Biblioteca poate fi prima și adesea, ultima iubire rodnică, netrădătoare, unica ea este poate și prima minune a lumii-trup din trupul acesteea. Sufletul ei este cartea scrisă de om sau de Dumnezeu prin intermediul omului. Omul se apropie de divinitate prin cuvântul rostit sau scris. Dacă o lume a putut fi creată în 6 zile, o bibliotecă se naște neîncetat de-a lungul mileniului.        George Corbu

Adevărata universitate a viselor noastre este bibliotecă și recunoaștem cu toții acest adevăr. Locul unde mergem să citim, să ascultăm, să discutăm, să ne întâlnim cu cartea, cu scriitorul, cu editorul. Biblioteca este templul învățăturii, deoarece doar în bibliotecă putem să ne hrănim sufletul și gândul cu cele mai diverse cunoștințe. Biblioteca va rămâne mereu cu porțile deschise pentru omenire, pentru că doar ea este ușa larg deschisă spre viitor și doar într-o bibliotecă ai șansa să fii superior.

 La 4 noiembrie 2015 Biblioteca raională a fost echipată cu 10 calculatoare, 2 laptopuri ceea permite să depășească prin structură noțiunea tradițională de bibliotecă și să abordeze  un stil nou de lucru cu utilizatorii.

Odată cu implementarea acestui proiect Biblioteca a inițiat și a implementat  servicii noi  în conformitate cu necesitățile beneficiarilor din comunitate, oferă spații pentru activități, accesarea internetului gratuit, programe de învățare și instruire. Biblioteca a implementat diferite SMB:  SMB „Sănătatea de azi+IT”, SMB, „Copii talentați de calculator ajutați” SMB „Ne facem temele la bibliotecă”

SMB „Biblioteca-terapia sufletului”,SMB „În rând cu lumea prin IT”, SMB, „Tablețica știe tot”, SMB „Media Room terapeutic”.

Serviciile noi au transformat cu adevărat biblioteca întru-n centru comunitar vibrant, dinamic și util comunității. Serviciile noi au contribuit la promovarea cărții și lecturii. Lectura merge paralel cu IT. Biblioteca a devenit o platformă de dezvoltare și schimbare a comunității, a sporit numărul  de utilizatori.

 Biblioteca raională Dondușeni a devenit Centru Raional de Informare și Documentare Dondușeni. Numărul de utilizatori a crescut vizibil, cel mai des se adresează copii care vin să-și facă temele pentru acasă, vin copii care nu au calculator acasă, dar vin și din cei care au, deoarece aici găsesc o comunitate deoportrivă cu ei, pot face schimb de opinii, se pot ajuta unii pe alții.

Cartea și calculatorul nu pot fi rivali, or tehnologiile fac cartea, o tipăresc, o distribuie. Important e să găsești echilibrul, sau regula de aur a echilibrului; totul este bine cu măsură.

Vin la bibliotecă și beneficiari în vârstă, aceștea folosesc adesea serviciul SCYPE, duc convorbiri gratuite cu copiii, nepoții, rudele. Aceștea sunt foarte disciplinați, ascultători și dornici de a însuși noul.

Biblioteca beneficiază de loturi de carte din donații, din procurări, iar calculatoarele și planșetele vin direct din proiect. E bine că sala de bibliotecă se încălzește și în prag de anotimp rece biblotecarii nu-și fac griji că va fi rece , or confortul beneficiarilor este pe prim-plan.

Iată așa stau lucrurile la Bibloteca Publică Raională Dondușeni.