ATENŢIE! Suspecție la Pesta Porcină Africană

15 iunie 2017

La 15 iunie curent, în gospodăria cetăţeanului Pulbere Valentin din s. Plop specialiştii veterinari de resort au depistat un porc su sintome asemănătoare Pestei Porcine Africane. În conformitate cu legile în vigoare Preşedintele raionului, dl Victor Chiriac, a enmis o dispoziţie „Cu privire la plasarea sub supraveghere şi administrarea Restricţiei Oficiale în suspiciunea de Pestă Porcină Africană”. Deasemenea a fost determinate următoarele măsuri sanitar veterinare privind notificarea internă a acestei boli transmisibile:

1. De plasat sub supraveghere oficială în suspiciunea de Pestă Porcină Africană gospodăria cetăţeanului Pulbere Valentin din s.Plop r-ul Donduşeni.

2. Se administrează restricţie oficială în gospodăria cetăţeanului Pulbere Valentin din s.Plop,r-ul Donduşeni pînă la clarificarea situaţiei de infirmare sau afirmare a Pestei Porcine Africane.

3. Se aprobă planul de măsuri în suspiciunea de Pestă Porcină Africană (se anexează).

4. Se pune în sarcina Comisiei Raionale Antiepizootice crearea CLCB (Centrului Local de Combatere a Bolii),care să ţină sub control strict realizarea planului măsurilor de control în suspiciunea de Pestă Porcină Africană.

5. Controlul pentru realizarea planului de măsuri se atribue şefului Direcţiei Raionale pentru Siguranţa Alimentelor (dl Iurie Vengher).

6. Controlul asupra executării Dispoziţiei date se pune în sarcina vicepreşedintelui raionului d-lui Valeriu Casapu.

DSC_0011

Conform rezultatelor din 22 iunie 2017 parvenite de la laboratorul diagnostic Sănătate  animală al Centrului Republican de diagnostică veterinară,
Suspecțiunea cu Pesta Porcină Africană nu s-a adeverit.