Atenţie curentul electric!!!

21 decembrie 2018

 La data de 11 decembrie 2018 în jurul orei 2300 în s.Şendreni, r-nul Nisporeni a avut loc un caz de electrocutare în gospodăria cet. Selivestru Natalia, cu fiul ei Selivestru Ion, neangajat în cîmpul muncii, anul naşterii 1991, soldat cu arsuri de gradul II-III  la falangele 1-5 a mînii drepte, precum semne electrice pe limbă şi buze.

Circumstanţele accidentului.

   În urma examinării locului incidentului şi din mărturisirele depuse de  pătimit, s-a stabilit, că dânsul în jurul orei 2300,  aflându-se în stare de ebrietate  a hotărât  să conecteze  ştecherul cablului de alimentare a televizorului la firele neizolate ale conductorului de tipul APPV-2×2,5mm2 , scoase în exterior  de  la bornele de conexiune a prizei  monofazate, instalată  în  odaia casei de locuit. Ca rezultat s-a atins cu mîna dreaptă  de firele, ce erau sub tensiune  şi a fost electrocutat, primind arsuri de gradul II-III  la falangele mînii drepte, precum şi semne electrice pe limbă şi buze. Calea parcurgerii curentului electric a fost firul fazic- falangele 1,5 a mînii drepte – firul nul. Pătimitul s-a adresat pentru ajutor medical la Spitalul raional Nisporeni pe data de 12.12.2018 în jurul orei 1500.                                                                                          

   În multe apartamente, case, ogrăzi se amenajază gradul către sărbătorile de iarnă.Fiţi atenţi la instalarea ghirlandelor de bradul de sărbătoare! Altă dată acestea se instalează din grabă şi poate cu încălcări asemănătoare cazului expus mai sus .Nu lăsaţi ghirlandel fără supraveghere, fapt ce poate avea umări imprevizibile.                                                                          

 

                                                                                             Victor Ţurcan   – inginer – inspector IET Edineţ