Afganistan o rană veșnic vie…

1 octombrie 2018

Recent, la Casa Raională de Cultură Dondușeni a avut loc un concert de binefacere prezentat de ansamblul „ Ecoul Afganistanului,” conducător artistic Țurcan Ion, combatant, Președintele Asociației Raionale a Participanților la războiul din Afganistan.

Festivitatea a întrunit mulți oameni , mulți tineri, iar președintele raionului, dl.Vadim Lesnic a organizat o ieșire –life prin intermediul rețelelor de socializare Facebook, intensificând atmosfera , amploarea și importanța acestui concert.

Ansamblul este inițiat din anul 1987 și promovează cântece patriotice cu tematică din amintirea zilelor grele petrecute în Afganistan, întru memmoria celor trecuți în nemurire dar și în numele viitorului pentru pace, cer senin, pentru muncă, bucurie și excluderea necazurilor legate de războaie.

Țurcan Ion comunică că sursele financiare colectate din acest concert vor fi direcționate comunității din Târnova pentru inaugurarea unui monument ,dedicat participanților din această localitate la războiul din Afganistan.

Prin acordurile muzicale, spune interlucutorul,  transmitem mesaje către și despre,, Eroii vii,, care au căzut pe câmpul de luptă, pentru acei care au revenit acasă cu traume spirituale și fizice, dar și pentru membrii familiilor acestora, fiindcă se cere răbdare , înțelegere și susținere, lucruri deloc ușor de făcut.

Sergiu Grăjdianu, solist al ansamblului , combatant, comunică că piesele interpretate în scenă toate sunt luate din viață și au o importanță muzicală, dar îndeosebi educațională pentru tânăra generație, pentru demnitari de rang statal și internațional întru necomiterea și stoparea la timp a conflictelor, pentru evitarea războaielor și vărsărilor de sânge.

Membri ansamblului comunică că au participat la multe festivaluri și concerte organizate în republică și peste hotarele ei: Ucraina, Belorusia, România . Chiar recent au prezentat un spectacol la Sibiu și au primit o invitație de participare la o emisiune telivizată din acest județ pentru a omagia împreună cu ei destinele a 200 de oameni din Sibiu  căzuți în Afganistan.

La 25 octombrie ansamblul va participa la un festival din Belorusia.

La întrebarea care este publicul cel mai fidel și de unde este el, d. Țurcan Ion spune că spațiul postsovietic furnizează cel mai fidel spectator cu vârstă cuprinsă înte 30-40 de ani și îi sunt recunăscător publicului de pretutindeni pentru conexiune, fidelitate și purificare prin cântec și mizică.

Președintele raionului, dl.Vadim Lesnic, pe fondalul scenic cu drapelul afganez al organizației raionale a veteranilor din Afganistan, cromat cu emblema veteranilor de război a reprezentanților dondușeneni a înmânat  Diplomă de merit conducătorului artistic dl.Ion Țurcan, le-a mulțumit tuturor pentru frumoasele clipe de regăsire într-un spațiu emotiv și de o energetică titanică, dorindu-le spor în toate, realizări frumoase, cât mai mulți spectatori în anșlag, iar pentru construcția monumentului ține să vină cu contribuția raională deoarece nu există viitor fără trecut și prezent, alături de primarul de Tîrnova, Cebotari Valentin ,care de asemenea va contribui financiar la edificarea acestui monument.

Nina Juraveț